Важливе
10 причин відвідати острів Джа

10 причин відвідати острів Джа

До кінця літа лишилося зовсім мало. Саме час загадати про те, куди варто поїхати відпочити. Літо 2020 року для нас незвичне тим, що закриті майже усі кордони. Власне, через це ми і маємо прекрасну можливість дослідити нашу країну. Хто сказав, що в Україні немає нічого особливого? Одне із наймальовничіших і недоторканих місць – острів Джарилгач.

Тут можна знайти відпочинок на будь-який смак. Вам не подобається відпочинок у п’ятизіркових готелях із послугою все включено? Будь ласка, палатка, каремат і спальник – все, що вам знадобиться на острові. Якщо ви все ж таки любите затишні бухти із виглядом на море, то Джарилгач теж підійде. Отож, 10 причин відвідати острів Джарилгач:

  • Джарилгач є найбільшим островом у Каркінітській затоці Чорного моря. І він майже безлюдний. На острові живе монах-відлюдник, тому якщо матимете бажання і час, то зможете завітати до нього у гості. Але навіть у сезон можна знайти місця на пляжі абсолютно без людей.
  • Українські мальдіви з бірюзовою водою та білим піском. До речі, пісок настільки чистий, що аж рипить під ногами. Окрім степової частини та солончаків, на острові є місця схожі на пустелю.
  • Якщо ви ще досі думаєте чи варто їхати на острів, то ось кілька фактів, які таки змусять вас це зробити: 200 лиманних озер, лікувальні грязі, 40 видів рослин (7 видів рідкісних орхідей) та 59 видів тварин із Червоної книги. Щодня ми бачили дельфінів, які підпливають майже до самого берега, а також пощастило зустріти оленів, скарабеїв і павуків аргіопа. До речі, про останніх, ці павуки живуть лише у кущах і, не зважаючи на їх вражаючі розміри, вони досить милі створіння, які не реагують на людей (якщо їх не чіпати, звісно). Також на Джарилгачі є багато змій, коней, муфлонів, лисиць і диких кабанів, але жодного з них ми не зустріли.
  • Один із видів розваг на Джарилгачі – сафарі. Так, велика машина із масивними шинами, яка катає вас солончаками, степом і рештою цікавих місць. Можна зустріти більшість тварин та рослин, а також побачити місця гніздування птахів.
  • До острова досить легко дістатися. Найпростіше зробити це катером із Скадовська. Є кілька варіантів прибуття: коса Глибока та маяки. І тут думки діляться. Якщо вам до вподоби безлюдна частина острова, то краще взяти катер до коси. Там можна знайти житло, є кемпінг, бари і деяка інфраструктура, але якщо пройти від місця висадки кілька кілометрів на інший бік острова, то буде вже безлюдний пляж. Шлях йтиме через лимани, солончаки і степ. Інший варіант – маяки. Тут таке-собі ком’юніті з ламповою атмосферою, також є кемпінг, але порівняно із косою досить багато людей, є кафе і, власне, самі маяки. Саме тут олені не бояться і буквально, не соромлячись, гуляють баром.
  • На острів можна поїхати на один день, але можна лишитися із ночівлею. Краще лишитися на ніч, бо тоді є досить велика ймовірність, що ви зможете побачити все найцікавіше. По-перше, відсутність людей. По-друге, дикі тварини і багато дельфінів (!) По-третє, возз’єднання із природою і просто гарно проведений час.
  • Зорі і небо на Джарилгачі взагалі окрема розмова. Такої видимості зоряного неба ви точно ніде не зустрінете. Таке враження, ніби до будь-якого сузір’я можна дістати рукою, а Чумацький шлях схожий на білу стрічку. До речі, цікаво, що на острові не завжди видно місяць.
  • Такого ви точно ніде не зустрічали в Україні – море, що світиться. Так, у воді живе планктон здатний до біолюмінесценції (світіння). Вночі видно як легенько світяться гребені хвиль, але якщо занурити руки чи просто зайти у воду і рухатися, то світіння буде видно ще краще.
  • Прісна вода на острові є, досить багато. До речі, ці джерела єдині в Україні, які розташовані на шматочку суші серед моря. Вода у них одна із найчистіших і найсмачніших у нашій країні.
  • Окрім типової їжі для барів (пиво і закуски) на острові можна знайти ще купу делікатесів. Насамперед рекомендуємо скуштувати рапанів, кефаль та морських скатів. Також можна знайти ще м’ясо катрана і краба.

Ще трохи інформації про острів. Тут заборонене розведення багаття, тому варто запастися газовими балонами і пальниками. В разі, якщо ви таки захочете вогню, то знайти дерева буде дуже важко, бо їх тут майже немає. Від коси Глибокої до безлюдного берега близько п’яти кілометрів. Якщо ви захочете розважитися і дістатися до маяків (або навпаки від маяків до коси чи безлюдного пляжу), то треба буде подолати близько 12 кілометрів. Найкраще йти береговою лінією, бо солончаками досить небезпечно (не забуваємо про змій, павуків та диких тварин) і виходити засвітла (не повторюйте наших помилок, бо ми поверталися вночі, коли не видно нічогісінько). Це була наша перша, але точно не остання зустріч із островом Джа.

Підготувала Яна Русіна