Важливе
Sabaton: Війни та битви крізь призму павер металу

Sabaton: Війни та битви крізь призму павер металу

«Sabaton, Sabaton, Sabaton!!!», чути крики натхненого очікуванням натовпу на польському фестивалі Woodstock 2012. Під аплодисменти публіки та представлення ведучим наступної музичної композиції на сцену вибігають гітаристи та басист гурту. Звучить запальна мелодія пісні «Ghost Division» та секундами пізніше уже чутно вокал незрівняного Йоакима Бродена, вокаліста гурту. Публіка починає невпинно отримувати насолоду від шоу. Проте у простого відвідувача концерту,який не розбирається у тяжкій музиці виникає питання: хто ж вони такі?

Sabaton – це шведська павер метал гурт з своєю специфікою у піснях. Головними темами їхніх пісень є війна та окремі битви. Про це свідчить і назва гурту шведів: з англійської назва гурту перекладається як «чобіток»,а саме частину лицарського обладунку, яка надягалася на нижню частину ноги. Свою історію гурт почав у 1999 році в містечку Фалун, Швеція. П’ятеро хлопців з ідеєю взялися за її реалізацію. Кожен з них мав свою роль: Рікард Судне та Оскар Монтеліус взяли на себе роль гітаристів, Пер Сундстрем же став бас-гітаристом, Річард Ларссон став ударником гурту, а Йоаким Броден – вокал. Кожен з них був готовий підірвати сцену своєю грою та вокалом. Проте перший повноцінний альбом гурту вийшов аж у 2005 році з дещо пророчою назвою «Primo Victoria» (перша перемога). «Перша перемога» закріпила успіх гурту, що означало подальший ріст їхньої популярності.

 

Головною «фішкою» гурту є воєнна тематика пісень. “Sabaton” оспівує в них героїв війн, воєнних діячів та полководців, філософію війни. Пісні гурту аж «просочені» кров’ю полеглих героїв та ворогів. Кожна з них. Кожна пісня несе в собі певний урок історії для майбутніх поколінь. Адже історія має властивість повторюватися, про що хочуть нагадати ці шведи-металюги. Та й пам’ятати героїв війн, які прославилися своїм героїзмом та хоробрістю незалежно від сторони конфлікту також слід пам’ятати та поважати. А який же жанр музики,як не павер метал відобразить суть війн?

Тож відвідуючи концерти гурту «Sabaton» пам’ятайте: метал тече у нас в крові (як буквальному, так і в переносному значенні).

Автор: Олег Андерсон
Фото з Інтернету
Відео з Youtube