Важливе
Уроки легкого життя від Роберта де Ніро

Уроки легкого життя від Роберта де Ніро

Сучасне суспільство дає стільки можливостей для реалізації своїх здібностей, бажань та мрій, до речі, в наш час всім, не залежно від статі. Лишень подумайте, кілька століть тому жінка немала права навчатися, права голосу та зрештою жіноча праця переважно носила  характер сільськогосподарських робіт, догляду за дітьми, приготування їжі та інше.

Чи могли наші предки уявити таке, що чоловік перебуватиме у декретній відпустці, а жінка займатиметься кар’єрою і все сприйматиметься оточенням за норму? Ну, по правді і досі чоловіки в Україні погодились б на таку перспективу неохоче, але європейське суспільство приймає такий варіант виховання дітей все частіше. Що поробиш якщо твоя дружина успішніша та затребувана на ринку праці? Будь справжньою опорою та підтримкою своєї дружини – стань охоронцем домашнього вогнища, чоловіче!

Цю, таку суперечливу та неоднозначну тему професійної самореалізації чудово висвітлено через призму гендерної рівності у кінострічці «Стажер» 2015 року (режисер Ненсі Майерс, США).

Головна героїня (Енн Гетевей) через вражаюче короткі строки створює прибуткову компанію із низкою нововведень, модернових штучок та свіжих ідей у сферах Інтернет торгівлі та бізнесу. Вона оточила себе молодими та освіченими спеціалістами, прагне щодня вдосконалюватись та  підніматися на ще вищий щабель обслуговування клієнтів.

З першого погляду героїня впевнена у собі бізнес-леді та з переглядом кожної наступної хвилини кінострічки стає зрозуміло що щось непокоїть її. Це «щось» –  сім’я. Чоловік залишив власну роботу та доглядає за їхньою спільною донькою. Він наче з розумінням ставиться до обставин що склалися, але між героями наче якась стіна з недомовленостей, незадоволення та неозвучених образ. Жінки надто чутливі.  Ми одразу відчуваємо емоційне невдоволення партнера, та як знайти слушну хвилину для з’ясування стосунків, коли герої картини майже не бачаться? А можливо й навмисно уникають одне одного?

За складним збігом обставин, у компанію приймають на роботу нового стажера ( у виконанні неповторного та харизматичного Роберта де Ніро) сімдесятирічного віку. З його появою всі незрозумілі речі одразу перетворились на такі прості. Все таки поважне покоління знає маленькі таємниці життя, як радіти дрібницями, як цінувати та довіряти одне одному, як бути щасливим. Головне кредо життя нового стажера – «стався до життя легко!». Мабуть, заради цієї такої простої та щирої поради-істини і слід було передивитися всю кінострічку. Як часто на самій поверхні якоїсь тривалої розмови, цілого діалогу, пустого за своїм змістом, лежить якась проста але вагома фраза, яка містить у собі ціле багатство – сутність життя!

Так, до всього в житті прагніть, намагайтеся ставитись з легкістю. Буде важко опиратися невдачам, сторонньому осуду чи пліткам- та це можливо та реально. Помиляйтеся, бо без цього неможливо навчитись чомусь новому. Опирайтеся, бо без цього не можна щось змінити на краще. Любіть, бо без любові не можна зробити наш світ кращим.  Нагородою Вам за це стане відчуття спокою, впевненості та цілісності власного «Я». А головне – задоволеність собою та власним життям.

Все це на прикладі яскраво демонструє фільм «Стажер». Ви скажете, що кіно це вигадка? Так, погоджуюсь. Та хіба всі теми книг, кінострічок, театральних вистав, тексти пісень взято не з нашого такого багатогранного життя? СТАВТЕСЯ ДО ЖИТТЯ ЛЕГКО!!!

Автор: Наталія Кулик

Фото з Інтернету