Важливе
Українській поп-музиці бути?

Українській поп-музиці бути?

Вмикаю радіо і чую: «Ой, мамо, на свята я не була свята».  Нескладний ритм затягує.  Перебираю ногами, пританцьовуючи на кухні. Знаєте, так і посуд мити веселіше. Часто слухаю радіо, коли займаюсь домашніми справами чи готую. В такі моменти душа потребує чогось простого, веселого, танцювального. Тоді робота не так втомлює і настрій залишається позитивним.   Зараз слухати наші  радіостанції стало  приємніше. Так багато пісень українською мовою!  У співочому цеху почали з’являтись нові імена. Перед українськими виконавцями постали серйозні  виклики.

Говорити про поп-музику дуже ризиковано і зізнаватись в тому, що іноді слухаєш композиції цього напрямку – смертний гріх. А те, що ви вчора танцювали під «Despacito» нікому не розказуйте. Можете почути: «Фуу, ти слухаєш попсу?» Цілком можливо, що людина, яка глузує з ваших музичних вподобань,  в своїх  навушниках слухає зовсім не «Beatles», а Beyonce.

Шкода, що в Україні немає своїх Beyonce чи Lady Gaga.  А серед співочих поп-чоловіків український шоу-біз пропонує нам Потапа і Монатіка. Сумую. А українського Тімберлейка не буде?

Якщо чесно, виокремити попсу із загального музичного потоку дуже складно. Навіть «Океан Ельзи» іноді називають поп-рокерами. Британка  Adele співає у напрямках соул, джаз, поп, але не ніхто ж не каже, що її музика недотягує за тими чи іншими параметрами.  Чи  існує  в природі якісна поп-музика?  Madonna, як на мене, робить достойний матеріал цього напрямку. Не дарма ж поп-королева.  В  нашій країні важко знайти поп-співачку її рівня. Але багато хто робить вдалі кроки у своїй кар’єрі вже сьогодні. І хтозна, можливо, вже найближчим часом якийсь український Michael  Jackson підкорюватиме світові сцени.

З українських поп-дів варто згадати, розпіарену каналом «1+ 1», Тіну Кароль.

 

Чула багато схвальних відгуків  від людей, які побували на концертах Тіни. Подейкують, що викладається співачка на повну і робить достойне шоу.  Її останні українські композиції припали до душі  багатьом слухачам. Переспіви українських колядок у виконанні Тіни Кароль поселились навіть у моєму плеєрі.  Якщо абстрагуватись від примітивних російськомовних пісень цієї співачки, то «перечекати цей дощ, перечекати цю зливу» можна з Тіною.

Якось ввімкнула один з  українських музичних каналів (іноді  виникає бажання сповна насолодитися всіма барвами шоу-бізнесу)  і дізналась, що співачка Еріка тепер не Еріка, а  Mamarika.  Коли продюсером дівчини був Сергій Кузін, довелось засмучено махнути  рукою на цю вокалістку.  Талановита Настя загубилась  між однотипних лялькових співачок з привабливими формами. Чого можна було чекати від генерального директора «Русское Радио – Украина»? Зараз співачка сама собі продюсер і  творить музику  у різних стилях. Серед них: поп, альтернативний хіп-хоп, джаз, поп-рок.  Цікаво було почути фанк українською мовою у виконанні Mamarika. Як на мене, досить вдалий експеримент.

Творчі пошуки у поп-жанрі продовжує Марічка Яремчук. Участь дівчини у Єробаченні-2014  не принесла їй омріяної  слави. Остання відеоробота співачки «Ти в мені є» набрала трохи більше мільйона переглядів на Youtube. Помітно, що Марія робить акцент на своїй привабливій зовнішності і зовсім не переймається текстом пісні.  У коментарях слухачі хвалять кліп Алана Бадоєва, але саму музику  Яремчук називають посередньою.

Після тривалої творчої відпустки композицією «Біль мене лякає» нагадала про себе Гайтана. Зараз популярності набуває її нова пісня «Сонце в тобі» Серед українських поп-співачок вона вирізняється не лише екзотичною зовнішністю, а й своєрідною манерою виконання. Звичайно ж, поп-музикою співачка не обмежується. Вона залюбки міксує джаз, блюз, соул та фольк.

Можна подумати, що серед українських поп-виконавців присутні лише дівчата. У своїй більшості так і є.  Але останнім часом почали з’являтись співочі хлопці. Серед них вирізняється Ivan NAVI. Співак випустив кілька відеоробіт і здається не збирається на цьому зупинятись.

Останнім часом в Україні з’являється все більше нових поп-виконавців. Наскільки якісною є їхня творчість має вирішувати слухач.

Важко заперечити, що поп-музика – унікальний феномен. Оцінити її, як культурне явище, дуже складно. Сучасний меломан має навчитись відбирати для себе  якісну музику різних напрямків. Треба сказати, що успішні музичні проекти поєднують у собі різні стилі музики. Саме з таких творчих експериментів часто народжуються справжні легенди світової сцени.  Варто  лиш пам’ятати, що суть популярної музики не має зводитись до глибоких декольте та вульгарних танців. Адже в блиску діамантів можна загубити справжній талант.

Автор: Ольга Фабін

Фото з Інтернету