Важливе
Загадка острова цивілізації

Загадка острова цивілізації

Тихий океан і надалі перестає дивує людство. В минулому на картах часто зображували різноманітних чудовиськ. А зараз   в океані з’явилось дещо страшніше будь-якої невідомої тварини. Цьому явищу вже давно дали назву – Тихоокеанський сміттєвий острів.

о2

 Зараз острів маєр озміри близько 700 тис. кв. км. Це  можна порівняти з територією Турції. Насправді там немає скупчення сміття. Він утворився самостійно.   покриття.
Це природне явище. В світовому океані є 5 місць, де вода рухається по колу. Такі місця утворюються без втручання людини, а в результаті обертання планети, сезонних вітрів і великих течій. В одному із найбільших таких місць і збирається все сміття, щоплаває в океані. Раніше, до технологічного стрибку, це було переважно органічне сміття, яке легко розкладалось і не створювало проблем для екології. Зараз переважно вся масса це пластик, а 90% сміття – мікропластик, який має розмір менше за людський ніготь.
Одним з перших такий   острів відкрив яхтсмен Чарльз Мур в 1997 році, хоча припущення про існування такої зони прозвучали ще в 1988 році. Сміття безумовно негативно відображається на екології  всієї планети, але сааме сміття в океані несе приховані загрози. Безліч тварин можуть спокійно існуватипоруч з пластиком і навіть вживати його в їжу.

Автор: Анна Курченко

Фото з Інтернету