Важливе
“Жива історія” у стрічці “Хроніки української повстанської армії”

“Жива історія” у стрічці “Хроніки української повстанської армії”

Львів’яни побачили історично-документальний фільм «Хроніки української повстанської армії». Щоб створити цю унікальну стрічку режисери відзняли численних ветеранів УПА, яких з кожним роком стає все менше. За допомогою інфорграфіки та відтворення історичних подій митцям вдалося перенести глядача у далекі сорокові-пятдесяті роки. 

 Поринути у далеку історію,  яка сьогодні так болісно, так однозначно перегукується із дійсністю львівські глядачі змогли завдяки зусиллям працівників меморіального музею «Територія терору». Цей музей поки що лише створюють. Він буде працювати на базі колишньої в’язниці на проспекті Чорновола. Через неї етапами тисячі наших співвітчизників переправляли до Сибіру. Працівники музею вже сьогодні почали активну роботу по збереженню національної пам’яті. Вони спілкуються із численними свідками подій минулого, а також із визначними людьми, які воювали за свободу України у складі УПА. Директор музею, а також один із співавторів фільму «Хроніки української повстанської армії» Тарас Чолій каже: “ Ми старалися віднайти справжніх учасників тих подій. У фільмі про українську повстанську армію ми опитали більше півсотні очевидців. Ці фільми є цінні саме тим, що ними головними героями є оці прості люди, воїни УПА, а також учасниці Червоного Хреста».

Ще донедавна створити документальну історичну стрічку в Україні було дуже нелегко. Ще важчим завданням ставало проникнення таких серйозних фільмів в ефір українських телеканалів. Однак після Революції Гідності ситуація дещо змінилася – зауважує Тарас Чолій: «Перший національний та інші канали дуже охоче беруть ці фільми, їх транслюють їх нарешті починає бачити український глядач. Це і «Срібна земля», і «Золотий вересень» і «Хроніки української повстанської армії».

Однак, документальні стрічки краще дивитися на великому екрані кінозалу. Тому, організатори запросили на кіноперегляд багатьох ветеранів УПА. Серед них легендарна постать, зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків. Пані Оля каже: Той Путін так добився, що українці з горя вмирають. Він того і чекає. Але не дочекає! З нами є Бог.