Важливе
“Мафія”, як мистецтво перевтілення

“Мафія”, як мистецтво перевтілення

У спільноті греко-католицької молоді «Християнська душа» відбувся другий щорічний бал. Це святкове дійство організували у стилі гри «Мафія». Тож всі учасники прийшли у стилізованих костюмах американських гангстерів під 20-40 роки ХХ століття.

мафія2

Америка 20-40 років проходила через багато складнощів. Серед них і так звана «велика депресія». Коли після небувалого економічного підйому, технічного прогресу рівень життя в простих американців різко пішов на спад. Мало-хто міг це витримати. Хвиля безробіття, різкого зубожіння населення, коли люди вже навіть не могли купити собі нормального одягу поглинула все тодішнє суспільство. І от, на перший план вийшла мафія. Люди, які вміли наживатися на біді іншого. Гендлювали на біржах, перепродавали речі першої необхідності за завищеними цінами. Зрештою просто грали в карти у дорогих казино. Тут вже межа між багатством і бідністю пролягала дуже різко. З одного боку шикарне, втім нечесне життя – з ритмами джазу, легкою наживою.

велика деп(злиденне житло американської родини під час “великої депресії”) 

З іншого – невпинна, важка робота за копійки, постійна інфляція і зрештою розпач. Власне оцей нелегкий період американського життя. Коли щоденно доводилося робити нелегкий життєвий вибір між добром і злом, чесністю і брехнею і намагалися показати організатори балу. Адже вибір свого шляху людина здійснює постійно – каже голова спільноти «Християнська душа» Вікторія Мацькович: «Сьогодні ми вирішили показати зло в чистому вигляді. Бо фактично всі ми різні люди. Відштовхуючись від рольової гри «Мафія» ми хочемо показати, що все залежить від тебе. Ти можеш бути звичайним громадянином, а можеш бути чесним злочинцем. Я рада, що нам вдалося поринути в ту атмосферу. Це палітра нашого суспільства»

 Учасники спільноти «Християнська душа» стверджують, що ці щорічні бали, які вони проводять не можна назвати звичайними костюмованими вечірками. Адже у програмі балу завжди є чимало цікавих та змістовних конкурсів, лотереї, розвиваючі ігри. Наприклад, гра в «Мафію» не є чимось злочинним, чи надто провокаційним. Ця гра надзвичайно інтелектуальна зауважує учасниця спільноти Мар’яна Ніколаєнко: «Сьогодні другий весняний бал, який має тематику «Романтика мафії». Ми хочемо показати, що ця гра в мафію це не є поширення бандитизму, а дозволяє розвинути логіку і пізнати психологію інших людей».

діана(королева балу Роксолана Мельник)

Цьогоріч програма балу була наповнена тематичними конкурсами. У більшості з них брали участь номінанти на короля та королеву балу. Завжди організатори намагаються зробити так, щоб на це почесне звання претендували інші люди. Це дає змогу розкрити приховані таланти учасників спільноти, зробити так, щоб люди спробували себе в інших образах

 Автор: Оксана Бабенко

Фото надані Вікторією Мацькович