Важливе
Пріоритети львівських майстрів “поезії стін”

Пріоритети львівських майстрів “поезії стін”

Гуляючи Львовом, не раз і не два зупинялась очима на рядках вірша, написаного на …стіні. Бачив таке? Ні, це зробили не майстри вуличного графіті, чи, точніше, майстри, але не графіті =). Це майстри “поезії стін”. Сьогодні я запрошую до розмови засновників громадської організації Project #1, котрі, власне, й ініціювали такий вид прикрашання львівських стін.

Знайомтесь – Юрій Кирилич(справа на верхньому фото) та Юрій Космина (зліва).

– Хлопці, поділіться, будь ласка, як виникла організація, чия була ідея, хто є співзасновниками?

Юрій Кирилич: Ідея громадської організації давно витала в нашій компанії. В кожної людини є потреба в доброчинстві та розвитку свого міста, дому та громади. Ця громадська організація це юридична платформа для наших друзів та ідей. Проте з часом стало зрозуміло, що набагато більше людей об’єднані спільною ідеєю. Саме тому це відкрита громадська організація. Співзасновниками є я та Юра Космина, проте, я думаю, що всі, хто залучений до Project#1, в однаковій мірі створювали цю громадську організацію. Ідея виникла в Космини і її моментально всі підхопили.

Юрій Космина: Організація офіційно була заснована в квітні 2014 року, але ідея її створення виникла задовго до цього, приблизно 2 роки тому. Все починалося з моєї ініціативи створити громадську організацію, яка б опікувалась культурно-соціальними, міськими, урбаністичними та гуманітарними проектами у рідному місті Львові. Ідею створення обговорювали з моїм товаришем Юрою Кириличем, який підхопив ідею, і завдяки нашій наполегливості організацію було офіційно створено.

unname.рррd

– Чому ви вирішили назвати свою організацію саме так?  Чи має ця назва якийсь підтекст?

Юрій Кирилич: Була потрібна назва для нашої ГО і ми перебирали, здається, декілька варіантів, поки не зявилась ця. Вона зразу припала до слуху і ми вирішили так називатись. Зміст назви зрозумілий, проте його можна трактувати як перший проект за порядковим номером, а можна й як перший за якістю чи формою. Мабуть, для нас це перший і найважливіший Project. Мені подобається дуже цей значок #. Він створює якусь особливість логотипу.

Юрій Космина: Підтексту якогось особливого немає, назва просто декларує наші серйозні наміри і пріоритетність кожного проекту за який ми беремось. Тобто все що ми робимо для нас є project number one, не просто порядковий, а завжди пріоритетний.

З якою метою ви створювали Project #1 ?

Юрій Кирилич: Хочемо покращувати своє суспільство і місто, всіма можливими способами.

Юрій Космина: Основною метою організації є імплементація будь-яких корисних та цікавих проектів, спрямованих на покращення міської інфраструктури, культурного середовища. Пропаганда культурних цінностей, лобіювання інтересів громади, опіка над неповносправною та маломобільною громадою міста.

Які завдання ставите перед собою?

Юрій Кирилич: Передусім   якісно реалізовувати унікальні та цікаві проекти.

unnamedддд

Яких цікавих проектів від вас очікувати найближчим часом?

Юрій Кирилич: Зараз триває робота над декількома новими ідеями, які будуть реалізовані весною. Продовжимо також розписи львівських стін віршами.

Юрій Космина: Поки що нами реалізовані 2 культурно-соціальні проекти – “Поезія стін”, та Покальчук tribute. До речі, щодо останнього проекту…  Коли все було на стадії обговорення “за пивом”, ми були на хвилі захоплення творчістю Юрка Покальчука, тому я напівжартома сказав, що нашим першим проектом повинно бути щось, пов’язане з Юрком… з увічненням його пам’яті. (Про результат реалізації проекту та як усе відбувалося ти можеш дізнатися, натиснувши це посилання: Вшанування памяті Юрія Покальчука  – Прим. Авт..) Щодо поезії стін, то ідея виникла в Юри Кирилича. Сказав, що було б гарно з такого почати. Основна ідея була привернути увагу молоді до поезії загалом (як така собі пропаганда), а також унеможливити акти вандалізму на стінах, де розписані уривки віршів. Зрештою, це гарна ініціатива, покликана викликати в перехожих позитивні емоції  =). А в рамках цього проекту ми на весну плануємо також розпис непривабливих електрощитових шаф уривками поезії українських письменників по всьому місту.unnameбббббббd

Ви маєте на таке дозволи?

Юрій Кирилич: Ми завжди робимо все в правовому руслі і намагаємось максимально коректно витримати всі юридичні норми. Дозволи видають різні відповідальні установи чи департаменти в залежності від проекту.

Юрій Космина: Так, ми все робимо правильно, і у нас є всі необхідні дозволи. Всі проекти погоджуємо з відповідними фахівцями органів місцевого самоврядування. Всі проекти імлементуємо поки що за власні кошти, тобто з членських внесків.

– Чи можуть до вас приєднуватися бажаючі?  Чи залучаєте волонтерів до своїх проектів і наскільки складно до вас потрапити?

Юрій Кирилич: Ми запрошуємо всіх бажаючих, які мають ідеї чи хочуть долучитись вже до реалізації  та розвитку існуючих проектів.

Юрій Космина: До нас дуже легко потрапити, чи стати волонтером. Ми відкриті до будь-якої співпраці та шукаємо ініціативну молодь з ідеями та бажанням допомогти в реалізації проектів.  Зараз наша ГО налічує 14 офіційних членів і ми плануємо розширюватися.

– Як розподіляєте між собою завдання/проекти?

Юрій Кирилич:  Ми ставимо ціль, а учасники громадської організації  пропонують , як вони можуть долучитись до проекту.

– Де можна дізнатися щось про проекти?

Юрій Кирилич: На нашому сайті http://www.project1.org.ua/,   Facebook-сторінці – фейсбук,  або в ВК – вк,  

А ще ми проводимо збори ГО час від часу. Про них повідомляється на Facebook. На зборах можна зустріти всіх учасників і завжди поговорити про існуючи ідеї.

 unnamedбббаа

Дякую вам за вичерпні відповіді на запитання та бажаю, аби завжди були всі можливості для реалізації ваших проектів!

Розмовляла з засновниками Ольга Нестор

Фото з офіційного сайту громадської організації та сторінки у мережі Facebook

P. S. Якщо тобі справді цікаво, вірші на стінах можна знайти на таких вулицях: Ференца Ліста, Князя Романа, Лесі Українки, Братів Рогатинців та інших.