Важливе
Повість Франка оформили коміксами

Повість Франка оформили коміксами

Хоч повість «Герой поневолі» була написана у 19-тому столітті її сюжет перегукується із українськими подіями сьогодення. Митці Кирило Горішний та Міхай Тимошенко зробили сміливий експеримент – оформили повість у жанрі графічного роману (за кордоном «коміксами» називають не лише комічні твори для дітей, але й класичну літературу, яка цілковито ілюструється малюнками).

DSC_0107(на фото зліва художник Міхай Тимошенко, зліва – адаптатор тексту повісті і співавтор ідеї Кирило Горішний)

Жанр графічний роман представлений в Україні вперше. У цьому жанрі сценарій і малюнки співіснують для передачі сюжету.

DSC_0095

Коли художник Міхай Тимошенко та співавтор ідеї Кирило Горішний працювали з повістю про «Весну народів», вони не очікували, що слова «барикада», «революція», «національне визначення» знову будуть на часі. Адаптатор тексту Кирило Горішний розповідає: «Твір Франка є поза часом. Бо там йдеться про боротьбу громадян, національне визначення, самосвідомість. Коли ми починали роботу 2 роки тому, ми не знали, що буде Майдан».

DSC_0102

   Під час роботи митці здійснили унікальні дослідження минулого нашого міста. За допомогою істориків та архівістів вони крок за кроком у малюнках відтворювали Львів ХІХ століття. Відвідувачі презентації повісті залишилися дуже задоволені.  «Дуже круто що в такому стилі вирішили реалізувати саме Франка. Ідеально показано емоції, персонажі, класно реалізовано мотив» – зауважила художниця Марія Козій.  

   Автор: Оксана Бабенко

   Фото автора