Важливе
Дитячі малюнки в світових галереях

Дитячі малюнки в світових галереях

Світ багато сперечається на тему походження таланту. Головне питання – чи з ним народжуються, чи виховують в собі. Прихильники обох теорій наводять багато слушних аргументів, проте бувають випадки, коли вочевидь природа бере верхи. Про це, зокрема, свідчать талановиті малюки. Адже вони точно не мають ні спеціального навчання, ані техніки, ані чіткого філософського чи соціального підтексту. Однак ці малюнки іноді вражають навіть знавців мистецтва.

3193

   Наймолодшій художниці світу, що заробляє чималі гроші своєю творчістю, зараз сім років, а її першу персональна виставка відбулася, коли мініатюрній художниці було лише два. Звати це диво Аеліта Андре (Aelita Andre), родом вона з Австралії.

Aelita Andre tourism destinations

   Цікаво, що Аеліта не єдина дитина-художниця, котра має мистецький успіх. Є ще, наприклад, Марла Олмстед (Marla Olmstead), що працює у абстрактному стилі і заробила перші тисячі та інтерес світової преси у віці чотирьох років.  Вона є головною героїнею скандального документального кіно «Mykidcouldpaintthat». Ще одну представницю  дитячого живопису звати Зоі Їн (ZoeYin), стиль дівчинки нагадує Матісса та Пікассо. У свої вісім дівчатко стало наймолодшою художницею, яка виставлялася на InternationalArtExpo в США.  Одинадцятирічного британця Кірона Вільямсона (KieronWilliamson), називають «міні-Моне» за надзвичайні імпрессіоністичні пейзажі .

   Проте  ім’я Аеліти Андре вже відоме в усьому світі своєю самобутньою манерою малювання.  Дитина досить рано привернула увагу світових критиків та поціновувачів мистецтва . Цікаво, що трастовий рахунок батьків  юної художниці регулярно поповнюється тисячами з продажу її робіт.

1575

   Аеліта почала малювати в 11 місяців. Вже в чотири роки мисткиня презентувала свої роботи в Нью-Йорку та Тоскані. ЇЇ батько, досить популярний в країні художник, що допоміг дівчинці отримати аудиторію та щире визнання.

Що ж сприяло настільки широкому резонансу творчості маленької художниці? Вроджений талант? Прагнення батьків донести мистецтво маляти до всього світу? Чи просто чудеса піару? Напевно, тут  всього потрохи. Батьки Аеліти розповідають, що дівчинка ще з 9 місяців виявила цікавість до малювання, при чому малювала не 2-3 хвилини, як однолітки, а змалечку могла займатися живописом годину й більше. Помітивши це, батьки влаштували для неї окрему кімнату для малювання, та сприяли розвитку її творчості.

Звичайно, багато можна списати на це сприяння батьків. Проте, сперечатися про наявність дару в Аеліти наважуються лише деякі критики. Адже картини юної малювальницівражають не лише колористикою та своєрідною манерою, а й певною атмосферністю, чи навіть сюжетністю. Вони чимось нагадують плями Роршаха, де кожен бачить своє. А які саме світи чи які емоції зображувала маленька Аеліта, – мабуть назавжди залишиться при ній. В цьому також є свій шарм дитячого малюнку: він щирий, незаангажований, на нього не впливають суспільні норми, естетичні канони чи художні течії. Він – творчість як вона є, від душі та по-справжньому.

  Автор: Валерія Беляєва

 Фото з Інтернету