Важливе
Рай не для людей

Рай не для людей

Книга Алекса Гарланда “Пляж” назавжди залишиться в моїй пам`яті. Письменник написав про молодого мандрівника Річарда так просто й легко, що просто не хотілось, щоб книжка завершувалась. Адже описати пригоди трьох молодих людей, котрі хотіли справжніх пригод, не так й просто.

 У книзі яскраво описана природа Таїланду та міфічний Пляж.

фото1

Пляж- це своєрідний  рай на Землі. Оскільки наші герої – парочка французів та Ричард хотіли бути справжніми туристами , вони  подались на пошуки цього дивовижного місця, довірившись карті сусіда, котрий наклав на себе руки. Головні герої не розуміють тих людей, які приїзджають в інші країни, щоб робити те, що можна зробити й вдома : дивитись телевізор, грати комп`ютерні ігри та слухати радіо. Але ж в світі так багато незвіданого та цікавого!

 Отже, закохані французи та простий американець вирушають до Пляжу.

мандри

Пропливши десятки кілометрів вони потрапляють на острів з плантаціями маріхуани! Мандрівники швидко оговтившись від побаченого, подались якнайдалі від цього місця, бо там могли бути й охоронці цієї трави, які б явно не були раді їм. Тому трійка продовжує шукати Пляж і таки знайшли цю справжню ідилію!

 Групка звичайних людей знайшли давно цей острів та створили свій рай. Вони створили розпорядки днів та придумали кожному роботу. Всі працювали та насолоджувались красою Пляжу. Чому там було так мало людей і це місце нікому невідоме? Бо туристи зруйнували б його красу, цікавість, створивши магазини, парки та купу речей, для радості. Інші не розуміють, що для радості потрібні лише зірки над головою, море .. і звичайно ж маріхуана, яку жителі Пляжу “позичають”, для покращення вечорів.

  Все здавалось йшло добре:  робота, відпочинок, люди, які розуміють тебе. Але деколи й в такому ідеальному місці з`являються неприємності такі як, акули, звичайні отруєння, від яких не легко врятуватись через нестачу ліків,вбивства, брехня.Люди самі створюють хаос. Ось і в нашому раї створився хаос. Деякі жителів втікають від цього пекла,котрий створили самі, а інші помирають там.

 У трилері письменник показує, що люди не можуть утримувати свій рай. Хтось завжди мусить, щось спартачити своєю егоїстичністю, брехнею або підступом. Байдужість може зруйнувати навіть таке омріяне місце, як Пляж.

   Алекс Гарланд це такий письменник, якому реально хочеться подзвонити і поговорити про все на світі, як писав колись Селінджер. Тому, що він  хоче подружитись з читачем розповідаючи ненав`язливо і чесно.У книжці можна знайти нецензурні вислови, але це можна пробачити,бо ті слова лише підкреслюють певну ситуацію.

 Не можу забути про оформлення українського варіанту “The Beach”.  З цією справою видавництво “Нора Друк” впоралась чудово- шрифт добрий для читання, не губишся серед речень, переклад точний, а обкладинка чудово вписується!

 На жаль, не маю номеру телефону британського письменника, щоб поговорити з ним і подякувати за цю антиутопію. Таких книг я ще ніколи не читала( в хорошому розумінні). Тому раджу прочитати “Пляж”,або хоча б подивитись екранізацію книжки, де головного героя грає талановитий Леонардо ДіКапріо.

  Автор:   Віта Євстіфеєва

Фото з Інтернету