Важливе
Кіномитці проти російських репресій

Кіномитці проти російських репресій

У Львові розпочався «Тиждень українського кіно на підтримку Олега Сенцова». Фестиваль має на меті зібрати кошти для несправедливо ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Тож не випадково «Тиждень українського кіно» розпочинається стрічкою «Гамер», режисером якої і є Олег Сенцов, кінокартина була дебютом митця.

DSC_0028

Всього на фестивалі буде показано шість українських фільмів.

DSC_0026

на фото Оксана Паленчук та Пилип Ільєнко

Як зауважила одна із організаторів «Тижня», продюсер  Оксана Паленчук: «Буде показано дуже різні за жанром та тематикою кінокартини. Від життєрадісної сімейної комедії «Трубач» і до психологічної драми «Істальгія».

Далі короткий аналіз програми фестивалю

Програма

23 жовтня 19.00 — «Гамер» (реж. Олег Сенцов)

Сюжет фільму «Гамер» здається простим, але філософська глибина стрічки відчувається вже після перших хвилин перегляду. Режисер переносить нас у ілюзорний світ комп’ютерних гравців – геймерів. І з допомогою контрастності показує, що життя цих юнаків насправді є дуже трагічним. Вони не бачать природи, не чують класичної музики, не читають книжок. Від того їхнє мовлення стає безбарвним, сповнюється лайливим сленгом. Режисеру вдається показати і родинні стосунки таких людей – ту жахливу прірву, яка виростає між батьками  і дітьми.

24 жовтня 19.00 — «Істальгія» (реж. Дар’я Онищенко),

Дуже злободенне кіно про еміграцію. Про покоління «втрачених людей», про комспополітизм та втрату Батьківщини. Це кіно буде близьке більшості українцям. Стрічка, яка допомагає полюбити свою країну.

істальгія

кадр з фільму “Істальгія”

25 жовтня 19.00 — «Трубач» (реж. Анатолій Матешко)

Веселе, світле родинне кіно про дітлахів, про захоплення музикою, про дитинство і юність. Це кіно є дешо незвичайним, адже переважна більшість українських стрічок ХХІ століття на сумну тематику. Що спричинено настроями суспільства. Але якщо ви хочете відволіктися, забути про повсякденність, трохи розважитися, то це кіно для вас.

трубач

26 жовтня 19.00 — «Параджанов» (реж. Олена Фетісова, Серж Аведікян)

Режисер Сергій Параджанов вражає своєю геніальністю і досі. Рідкісний талант, який був понівечений безжальними лещатами системи. Людина, яка прагнула до високих сфер краси, утвердження гуманізму, але роки свого життя провела за гратами.

27 жовтня 19.00 — «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія» (реж. Юрій Іллєнко)

Гетьман Мазепа одіозна особистість в українській історії. Та сьогодні починаємо осмислювати історію по-новому, відчувати, що найкращі сини України несправедливо знеславлені Росією. Потрібно повертатися до витоків і переписувати брехливі сторінки радянських підручників.

28 жовтня 19.00 — альманах короткометражної документалістики «Вавилон’13».

Збірник сміливих короткометражок, відзнятих на Майдані. Нова історія написана кров’ю відважних патріотів. Історія про яку ми не маємо права забувати.

Режисер Пилип Ільєнко на показі фільму «Гамер» зацитував слова Сергія Параджанова: «Напевно режисер, який не сидів у тюрмі не може бути режисером». Лише об’єднавши власні зусилля ми зможемо подолати цю сумну традицію. Оживити і піднести українське кіномистецтво.

Автор: Оксана Бабенко

Фото з Інтернету