Важливе
Алексія Кіс-Марк: українці люблять французьку культуру

Алексія Кіс-Марк: українці люблять французьку культуру

Десятий рік поспіль у Дніпропетровську відбувається Міжнародний фестиваль студентських франкомовних театрів.

Організатором данного заходу є Альянс Франсез, організація, яка займається поширенням французької культури у світі.

ARTarea побувала на фестивалі та поспілкувалась з директором Альянс Франсез у Дніпропетровську Алексією Кіс-Марк.

– Як почалася історія Альянс Франсез? Що це за організація?

У Дніпропетровську наша організація була заснована у 1992 році, зараз нам вже 22 роки. Взагалі Альянс Франсез – це світова мережа, яка існує більше 122 років. Ми не прибуткова організація, не політична, не релігійна, у нас одна ціль – розповсюджувати серед широкого загалу французьку мову та культуру.

– Чи сприймають українці французьку культуру?

На мою думку, дуже добре сприймають, вони навіть захоплюються нею.  Я вважаю, що французькі традиції, звичаї та мова позитивно впливають на все населення України. В Альянс Франсез займаються люди різного віку, наймолодшому нашому студенту 3 роки, найстаршому 65.

– А ось до української культури, яке у вас ставлення?

Одна із цілей нашої організації – це зіткнення французької культури з українською. У минулому році нами була організована фотовиставка французького фотографа, який фотографував українську молодь. Альянс Франсез має на меті обмінюватись культурами. Тобто, щось взяти в українській культурі, а щось дати їй.

– А чи запрошуєте ви українців у Францію?

Звичайно, ми дуже тісно співпрацюємо з посольством Франції в Україні. Кожного року ми є ініціаторами приїзду дуже багато артистів з Франції, а українських митців запрошуємо до нас. В організації є дуже багато різних культурних проектів, які передбачають поїздки українців до Франції.

– Які мистецькі заходи проводить дніпропетровський Альянс Франсез?

Існує 3-4 великих події – одна із них це фестиваль студентських театрів на французькій мові. Кожного року проводиться «Французька весна» – фестиваль в рамках якого відбуваються кінопокази, ніч короткометражок, театральні вистави та концерти. Кожного літа ми намагаємось організовувати лінгвістичні стажування для тих хто хоче поєднати вивчення французької зі своїми канікулами. Восени проводимо відкриті дні Альянс Франсез, запрошуємо туди французьких артистів. В минулому році до нас завітали митці, які займаються графіті.

IMG_0125

Театральна труппа “Феєрія” (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара).

– Десятий рік вже проходить студентський фестиваль франкомовних театрів, якщо його порівняти з усіма попередніми, чим цьогорічний відрізняється?

Кожного року фестиваль різний, змінюються студенти та театральні трупи. В цьому році у зв’язку з вельми непростою ситуацією в країні були певні складнощі в організації. Але ми зробили все можливе аби віддячити студентам за пророблену ними роботу. Цьогоріч головна особливість, що буде не один приз, а три. Також ми організували конкурс для глядачів, вони зможуть щось виграти, і відтепер на фестивалі є конкурс афіш. Також на цей раз нами зроблений маленький сюрприз для всіх, ми виготовили футболки з логотипом фестивалю, змонтували і зняли фільм про попередні 9 фестивалів, і показали його всім глядачам. Але принцип той самий, вранці актори  йдуть на майстер-клас, потім репетиції та виступи, і наприкінці робочого дня вечеря та спілкування.

IMG_0047

Театральна труппа “Феєрія” (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара).

 – Які міста України приймають участь у фестивалі цього року?

2 театральні трупи з Дніпропетровська, одна з Донецька, з Кривого Рогу, з Одеси, а також повинна була бути вперше за історію фестивалю трупа з Сімферополя, але у зв’язку з такою ситуацією на півострові вони відмовились брати участь.

– Такі фестивалі проводять по всій Україні, чи це ідея саме дніпропетровського Альянс Франсез?

Виключно у Дніпропетровську. Це наша ідея. Можливо є щось схоже, але такий масштабний проходить тільки у Дніпропетровську.

IMG_0055

– Минув вже фестиваль,  всі учасники показали свої вистави. Яка постановка найбільше сподобалася Вам?

Це питання на яке я не можу відповісти. Кожного року я щаслива, що не є членом журі. У мене ніколи не було улюбленців, всі відрізняються, хтось оригінальністю своєї постановки, хтось харизмою, а хтось знанням французької.

Спілкувався Антон Салюк