Важливе
Ірвін Ялом: “Я впевнений, що предметом психотерапії буде біль існування”

Ірвін Ялом: “Я впевнений, що предметом психотерапії буде біль існування”

Завантажила нещодавно декілька книжок американського автора Ірвіна Ялома. Не довелося довго вирішувати, з чого починати. Відразу взялася за твір з доволі неординарною назвою «Лечение от любви и другие психотерапевтические новеллы». В оригіналі назва звучить як «Love’s Executioner & Other Tales of Psychotherapy». Як виявилося, книга справді дуже захоплива. Однак, перед тим, як її проаналізувати, слід розповісти про самого автора.

Ірвін Ялом – психолог, психотерапевт, професор психіатрії Стенфордського університету, автор художніх, наукових та науково-популярних праць, до останніх з яких і належить згадана книга. Народився у Вашингтоні у 1931 році. Батьки, які, за словами Ірвіна Ялома, «були неерудованими і ніколи не читали книг, тому що боролися за виживання», емігрували з Росії в США. Хлопцю ж хотілося вчитися, він немало часу проводив у бібліотеках, а потім вирішив стати психіатром. Освіту Ірвін Ялом отримав в університетах Вашингтона та Бостона. До сфери його зацікавлень належить екзистенційна психологія. За свою діяльність отримав безліч нагород.

Про це та більше можна прочитати на офіційному сайті автора. Назви його художніх та науково-популярних книг доволі цікаві. Наприклад, «Коли Ніцше заплакав», за якою знято однойменний фільм, «Лежачи на кушетці», «Проблема Спінози», яка вийшла у лютому 2012 року. Перейдемо до найперше згаданого твору. Сама назва спонукає думати, чи то має бути любовний роман, чи то психологічний триллер. Але, виявляється, нічого подібного там немає. Книга є науково-популярним виданням. А вони, зазвичай, спрямовані на те, щоб з певною тематикою ознайомилися люди, які не є фахівцями у відповідній галузі.

Розповідь ведеться від першої особи, тобто автора-психотерапевта, який намагається допомогти людям у їх складних життєвих ситуаціях. Можливо, Ірвін Ялом ще з самого початку задумав цю книгу як неформальний підручник для студентів, але вона стала відомою різному читачеві, який може навіть і не знайомий близько з психотерапією.

«Love’s Executioner» (гадаю, найдоречніше вживати саме оригінальну назву) вміщує десять новел та два епілоги, які допомагають краще їх зрозуміти. Кожна новела описує незвичайні випадки, які траплялися в житті реальних пацієнтів автора. Розповісти сюжет кожної з них? Цього робити не варто, адже автор прагне не лише просто поділитися з читачем унікальними ситуаціями, але й підштовхнути читача задуматися над психологією пацієнтів та причинами тих чи інших дій. Чому ж автор вирішив назвати книгу саме так, а не інакше? «Love’s Executioner» – це перша новела у книзі. А може, крізь усю книгу проходить тема любові. Не лише романтичної, але й батьківської та приятельської.

Я не критик. Моїм завданням було заінтригувати, зацікавити книгою, адже вона вартує уваги. Особисто мені читання принесло неабияке задоволення, а також змусило задуматися над психологією людини ще більше.

Автор: Оксана Гірчак