Важливе
Революційна фотовиставка

Революційна фотовиставка

У Національному художньому музеї відкрилася фотовиставка, присвячена Євромайдану

Найгарячіші моменти боротьби, які зафіксував французький фотограф Ерік Буве, представили у фотопроекті (R)Evolution.

Виставка складається з трьох циклів, які розміщені як всередині музею, так і зовні нього. На огорожі розмістили цикл «Київська втома» – зроблені на початку лютого фотографії  відображають тривогу і невизначеність. Другий цикл «Герої Майдану» розміщений на алеї, що веде до входу в музей, – тут представлено криваві кадри, зроблені зранку 20 лютого.

11.05.2014.2

Ось що Ерік Буве написав про події того ранку: «Становище – як у місті, де йде війна. Люди рухаються сотнями. Вони опиняються на відкритій місцевості, без захисту. Падають перші поранені… Постріли стають жорстокими, прицільними. З вершини сходів відкривається величне і моторошне видовище. Людське море рухається, і це – рух Історії. Народ веде битву за свободу. На моїх очах розгортається революція…»

Третій цикл розміщений уже в залі музею – тут представлені колажі.

«Розмістивши частину експозиції на вулиці, ми створили ефект перетікання простору, створили дискурс для тих, хто іде дивитися на фотороботи, адже барикади на Грушевського стоять досі», – пояснила Олена Гончарук, спеціаліст відділу зв’язків із громадськістю.

11.05.2014.3

Ерік Буве працював у багатьох «гарячих» точках світу – Афганістан, Ірак, Чечня, Сомалі, Югославія, Ізраїль, був свідком падіння Берлінської стіни, Оксамитової революції в Празі, звільнення Нельсона Мандели. Україна, за його словами, запам’яталася привітними людьми та комфортом – була можливість сходити в душ і випити чаю, а не спати під відкритим небом. Тільки псевдофотографи з мильницями, які приходили на барикади зробити фото на пам’ять, заважали працювати.

11.05.2014.4

Символічно, що в сусідніх залах музею експонується виставка «Кодекс Межигір’я» – одному приміщенні перетнулося те, що без міри споживало, і те, що прагнуло скинути цей тягар.

Майдан очима французького фотографа можна буде побачити після Дня перемоги – у свято музей зачинений. 10 травня о 16:00 заплановано творчу зустріч Еріка Буве з публікою.

Переглянути фотовиставку можна до 8 червня.

Автор: Любов Багацька