Важливе
«60 років Незалежності» Олега Тістола

«60 років Незалежності» Олега Тістола

7 жовтня у виставкових залах Музею модернізму Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького відбулося відкриття виставки Олега Тістола «60 років Незалежності», приуроченої до ювілею художника та річниці Незалежності.

Що варто знати  про Олега Тістола

По-перше, це сучасний український художник-постмодерніст, твори якого, окрім України, зберігаються в Нідерландах, США, Туреччині, Швейцарії.

По-друге, його творчість – це синтез різноманітних форм: живопису, інсталяції, фотографії,  скульптури та художніх об’єктів. Серед його масштабних проєктів, слід відзначити такі, як «Межа зусиль національного постеклектизму» з К.Рєуновим, «Проект українських грошей», «Нацпром» з М.Маценком, «TV+реалізм», «Південний берег Криму». Також він активний учасник міжнародних мистецьких подій.

По-третє, Олега Тістола називають одним із лідерів української «нової хвилі» (проте, самому художнику більше до вподоби відносити себе до представників необароко). Так охрестили покоління митців кінця радянської епохи, які з початком «перебудови», а потім і незалежності,  принесли іншу модель мистецтва – з авторською рефлексією та суб’єктивністю, незалежністю у поглядах та творчою свободою. Саме він, поряд з Савадовим, Сенченком, Гнилицьким, Криволапом, Рєуновим та іншими, стояв біля витоків руху «культурного спротиву».

Декілька слів про виставку

Представлені на виставці роботи охоплюють значний проміжок часу – від ранніх студентських творів до найновіших. Тут і неоприлюднені раніше львівські офорти 1980-х, і перші пейзажі, і картини з найвідоміших циклів «Гори», «Пальми», «Проект українських грошей», «Чужі».

О. Тістол. Офорти, виконані у Львові у 1980-тих роках

О.Тістол «Китайці», 2020 р.

Нові серії митця хоч за формою суттєво відрізняються від попередніх, але часто перегукуються з темами, які підіймалися художником раніше. Так, в його роботах відчувається певне нашарування просторів, часів та сенсів.

Самостійно ознайомитись із творчістю художника та розгадати ребус із смислів, закладених автором, можна буде до 8 листопада у Музеї модернізму (вул. Коперника, 15).

Підготувала Анна Швидь