Важливе
Що почитати під час відпустки?

Що почитати під час відпустки?

Літо – пора хорошого настрою, освіжаючих напоїв і відпусток. В розпал сезону люди масово намагаються втекти із квартир й офісів і насолодитися довгожданим відпочинком. Море, гори чи просто перебування вдома – прекрасний спосіб поновити ресурси, але просто лежати й засмагати швидко набридає. Є чудовий вихід – взяти на відпочинок книгу. Бажано щоб вона була цікава, легко читалась і, давайте на чистоту, була не на 500 сторінок.

Поціновувачам світлих і добрих сюжетів:

«Славетне життя Ей-Джея Фікрі» від видавництва «Vivat». Чудова і надзвичайно душевна книга американської авторки Габріель Зевін. Ей-Джей Фікрі – вдівець, який переживає не найкращі часи: його книгарня втрачає свою популярність і ще й зникла рідкісна збірка віршів. Він похмурий і замкнений у собі чоловік, який вважає, що більше не буде щасливим. А що як на порозі книгарні раптово з’явиться дворічна дитина – кучерява дівчинка в рожевому комбінезоні? Маленький острів не найкраще місце для життя, а Ей-Джей не найкращий кандидат на роль батька маленької Аліси? Окрім інтригуючого сюжету й задоволення від прочитання, ви отримаєте ще купу літературних порад.

 «Полліанна» американської письменниці Елеонор Портер від видавництва «Час Майстрів». Одинадцятирічна дівчинка, яка незважаючи на всі труднощі в житті, не втрачає свого оптимізму. Ще в дитинстві тато навчив її «грі в радість» і саме це пізніше допоможе не тільки дитині, а й більшості жителів містечка. Знайомлячись із головним гаслом Полліанни, й сам мимоволі починаєш переоцінювати і переглядати власне життя. Зовсім недитяча книга про таке юне й радісне серце. Після прочитання читач гарантовано буде впевнений в тому, що  склянка на половину повна. Пограймо?

Шанувальникам романтичних і життєвих історій:

«Маленька паризька книгарня» від видавництва «Наш формат». Роман німецької письменниці Ніни Джордж. Жан Одинак – власник баржі із книжковою крамницею. Проте, ця книгарня абсолютно не схожа на інші. «Літературна аптека» (так вона називається) допомагає людям вилікувати те, що не діагностують лікарі: смуток, зневіру, нерозділене кохання і решту нещасть. Жан вміє читати душі й ідеально підбирає книгу, яка допоможе кожному, хто до нього прийде. Єдина невиліковна особа (на його думку) – він сам. Кохання, дружба, Париж і непрочитаний лист. Чи зможе Жан знайти себе, зцілитися і знову стати вільним? Наприкінці книги цікавий додаток – літературна аптека Жана Одинака для невідкладної допомоги.

Смажені зелені помідори в кафе «Зупинка» від «Клубу сімейного дозвілля». Американська письменниця Фенні Флегг вдало зуміла поєднати долі кількох людей в єдину й надзвичайно цікаву історію. Евелін, яка має особисту кризу, знайомиться з бабусею, яка, здається, все життя була щасливою. Вони стають справжніми подругами, діляться думками і спогадами. Книга про все: щастя, перемоги, мрії і про любов. Разом із героями читач переноситься у Сполучені Штати 30-х років минулого століття, знайомиться із жителями маленького містечка й обідає з ними у кафе «Зупинка». У кінці книги чекає сюрприз – рецепти легендарних страв. Хто така Іджі і як вона пов’язана із Евелін та бабусею?

«Шоколад» британської письменниці Джоан Гарріс від «Клубу сімейного дозвілля». Віана і Анук Роше – мати й донька, які з’являються у французькому містечку напередодні великого карнавалу. Вони створюють шоколадню, у якій Віана може визначати усі бажання відвідувачів, вгадуючи їх улюблені смаколики. Місцевий священик не в захваті від ідеї створення шоколадні і ставить містян перед вибором: церква або шоколад. Кожен житель міста особливий і цікавий персонаж, який не лишає байдужим. Затишна й ароматна книга про кохання, дружбу, шоколад і про те, що життя можна змінювати, особливо, якщо робиш це з добрими намірами. Рекомендується мати солодощі під час прочитання, бо шоколад і цукерки згадуються майже на кожній сторінці. Які таємниці приховують Віана та Анук і до чого тут вітер?

Прихильникам напружених сюжетів і психологічних трилерів:

«За зачиненими дверима» британської письменниці Бернадетт Енн Періс від видавництва «Vivat». Ґрейс і Джек Енджели – молоде подружжя. Джек – чоловік мрії та успішний адвокат із прав жінок. Ґрейс – щаслива дружина, прекрасна господиня й любляча сестра. Усі друзі заздрять зразковому шлюбу, який нагадує казку. Під час прочитання мимоволі задумуєшся як би ти діяв у тій чи іншій ситуації, але все не так просто. Книга цікава і підіймає актуальні питання. Чому страшно опинитися в ідеальному гніздечку Енджелів і чи справді цей шлюб такий ідеальний?

«Мовчазна пацієнтка» британо-кіпрського автора Алекса Майклідіса від видавництва «Vivat». Успішна художниця та щаслива дружина Алісія в один вечір п’ять разів стріляє у чоловіка. Вже шість років вона пацієнтка судово-медичної установи і за весь цей час вона не вимовила жодного слова. Тео – новий психотерапевт клініки, який впевнений у тому, що зможе розговорити Алісію й дізнатися таємницю цього злочину. Сюжетні лінії натякають на розгадку, але як тільки ти думаєш, що вже все ясно і очевидно – автор додає деталей і всі здогадки стають марними. Чому Алісія мовчить і чи захоче Тео дізнатися правду про її справу?

«Метод 15/33» американки Шеннон Кьорк від видавництва «Фабула». Ліза – викрадена шістнадцятирічна вагітна дівчина. Вона не звичайна школярка, а людина, яка вміє маніпулювати, вмикає й вимикає емоції,  чітко й логічно думає. Єдине, що турбує Лізу – це порятунок ненародженої дитини й помста кривднику. Цікаво спостерігати за ходом думок такої особливої дівчини й те, як вона придумувала і оцінювала втечу. Чи допоможе гострий розум Лізи вийти їй неушкодженою від холоднокровного й безжального викрадача?

І парочка українських авторів:

«Бузькові вогники» Мар’яни Ліщинської від видавництва «Круговерть». Спогади юної Мар’янки, яка росла в затишних Тустановичах й проводила більшість часу на природі. Разом із героїнею читач переживе перші проблеми у школі, складність у здійсненні мрії, вступ до університету й самостійне життя у великому місті. А далі розпочнеться справжнє доросле життя із реальністю, яка часом не дуже щаслива. Доведеться втрачати тих, хто був ближче за інших, пережити перше нещасливе кохання, але разом із цим ще й щасливі моменти: подорожі до незвичних місць та здивування. Готові згадати свою юність і шкільні часи разом із Мар’яною?

«Перехожі. Південно-Східна Азія» Богдана Логвиненка від «Видавництва Старого Лева». Якщо вам набридло життя вдома, пандемія наганяє тугу, а відпустка цього року не відбудеться, то ця книга точно для вас. У ній – життя простих людей без вигадки, без прикрас й ідеалізації. Головні герої – це портрети інших туристів, студентів, багатіїв та простаків. Вони ніби очі, якими бачив Азію автор книги. Ви помандруєте буденним світом, можливо, інколи незрозумілої Азії. Ні, це не просто розмови й оповідки про зустріч мандрівників схиблених на далеких подорожах й автостопі. Ви говорите з героями,  чуєте галас шумних вулиць, відчуваєте запах свіжих традиційних став і спілкуєтесь із місцевими. Поїхали?

Підготувала Яна Русіна