Важливе
Майдан, Укрзалізниця та морське узбережжя: в чому втілена Україна

Майдан, Укрзалізниця та морське узбережжя: в чому втілена Україна

Чи замислювались ви над тим, якими конкретними речами чи явищами можна виразити українську культуру?  Те, що спаде вам на думку після цього запитання,  називається символами. Вони  формуються у нашій свідомості не тільки під  впливом історичних подій, потрясінь та нашої ментальності. Вони  залежать і від особистого життєвого досвіду кожної окремої людини. Тому стосуються як чогось величного, що впливає на хід історії і життя цілих поколінь,  так і прозаїчних буденних речей,  з якими стикаємось повсякчас. Маленькі дрібниці – також символи нашої спільної культури.

Я пропоную ознайомитись з символами,  які у мене тісно асоціюються з українською культурою.  Ви побачите і глобальні, широкі за своєю суттю речі, і дуже прості. Порівняйте, можливо, щось із цього списку і у вашій свідомості невідривно пов’язане з Україною.

Революції, повстання, війни. Шкільні уроки української літератури та історії України, міцно вкоренили у моїй свідомості образ цілої культури, на яку сильно вплинули завоювання та втілення імперських амбіцій сусідніх країн-загарбників. На її території прокотились великі війни та численні невеликі кровопролитні повстання. Школярі не знають жодного українського твору,  в якому б не описували страждання українського народу. Часом  серед нас, школярів, це доходило до жартів: здавалось, що  українські письменники не могли писати ні про що інше. Але, направду, це не так вже й смішно, коли навіть часи незалежності змушують тебе асоціювати власну країну з революціями і змінами (далеко не завжди на краще).

Прорив. В науці,  в мистецтві, в спорті. Ми зараз не завжди ми знаємо своїх справжніх героїв,  які здійснюють неймовірні відкриття, створюють шедеври, виборюють перемоги. Незважаючи на це, сьогодні одним із символом нашої культури для мене є саме гордість за тих людей, які здійснюють прорив, які отримують золоту медаль під гімн України ( гімн – це теж символ, але не будьмо банальними). Саме в такі моменти ти ніби стоїш поряд з цією людиною і відчуваєш себе  частиною великого народу, який зданий на великі речі.

Всюдисущість.  Це чорно-білий символ. З попереднім пунктом тісно  пов’язаний той факт, що українці досягають висот у багатьох галузях, ми маємо потужні діаспори не в одній країні світу, і є великий шанс зустріти рідну душу у будь-якій точці світу. Проте важко не помітити, що жодна  новина про масову аварію,  катастрофу, природний катаклізм не обходиться без українців. Як у заставці одного старого відомого українського шоу «Файна Юкрайна»: «Добре там, де нас немає. Але ми усюди».

Свята. Зізнаймося, українці неймовірно люблять святкувати. При погляді на календар банальна і стереотипна асоціація українців з горілкою і салом видається не такою вже й банальною.  Враження таке,  ніби ми розділяємо роки не на квартали,  а на святкові дні. Чого лише варті вислови з якими ми  переносимо справи  «давай після травневих» або «ну вже після новорічних свят..». Ніби українці живуть в очікуванні,  живуть від свята до свята.  Саме це і є символом культури – звичка жити не зараз, а десь потім, у майбутньому, відтягуючи виплескування радості на чергове свято.

Укрзалізниця.  Уособлення багатьох якостей українців. Твої сусіди доброзичливі  і водночас – нічого не знають про особисті кордони. Твій провідник з підприємницькою жилкою заробляє на незаконному  продажу пива. З українською зухвалістю він же змушує  тебе виконувати його роботу та збирати постіль.  Твої вагони – пам’ятник країні, яку не ти будував і не ти розвалив, але за якою ностальгує добра половина твоєї держави.  Ти сам вмієш спокійно спати у практично спартанських умовах, та ще й платити за це, закриваючи очі на українську халатність і її породження: брудні діряві вікна і тарганів.  Якщо така звична річ містить у собі стільки виявів нашої ментальності, чи не можна її вважати одним із унікальних символів культури?

Море.  Це з особистого людини,  яка народилась біля моря. Це також один із символів моєї культури, тієї, в якій я народилась. На Півдні України  знають 1000 і один спосіб приготування риби, ніколи не йдуть на пляж в обід і не згорають, і п’ють третій тост за «тих хто в морі», а не «за любов». Попри мою любов до рідного краю, море в Україні  – це ще й поганий сервіс за великі гроші. І це ще один символ нашої народної культури:  свербляче бажання продавати  пострадянське нахабне обслуговування та дешеве житло  за ціною турецького  all inclusive в готелях.

Вам може здатись, що в моєму списку набагато більше поганого, аніж хорошого. Проте майже у кожному пункті є дві сторони одного символу. Одне й те ж саме явище парадоксально викликає у тобі бажання сварити всіх і водночас – щемливе тепле відчуття рідного повітря.

Підготувала Ірина Продан