Важливе
Незвичність та краса японської анімації

Незвичність та краса японської анімації

Мабуть,усі люди обожнюють мультфільми. Вони надихають на добрі вчинки,навчають основних азів життя,заспокоюють чи просто розважають тебе. Проте є одна ,скажемо так, “специфічна група” мультиплікаційних фільмів, яку створюють японські аніматори. Тож у чому полягає особливість аніме як жанру мультиплікації?

Графічний стиль мультиплікації

Як можна помітити, у аніме переважна більшість персонажів мають ідеалізований вигляд. Персонажі мають приємні риси обличчя,хорошу статуру та красиві очі. Усі ці риси просто закохують людей в себе. Але чому персонажі у японців є такими красивими? Відповідь досить таки проста,проте надзвичайно глибока. Вона пов’язана з культурною особливістю Японії. Кожен японець старається стати досконалим і ця деталь проявляється всюди у їхньому житті. Аніме не вийняток. Кожен персонаж у японських мультфільмах є еталоном краси, що і є проявом бажання досягти досконалості.

Щодо пейзажів чи оточення персонажів,то вони максимально близькі до тематики та духу аніме чи самих персонажів: мальовничий готичний стиль будинків та міста у “Диявол може плакати”, зелений та квітучий світ з “селищем, схованим у листі” в аніме “Наруто” чи дещо примітивне та мультяшне зображення морів та океанів у “Великому куші”. Усе це дає свою атмосферу для японського мультфільму та, навіть, розкриває персонажів та світ, у якому вони живуть.

Музичне оформлення та опенінги

В аніме музика чи пісня завжди прискіпливо вибирається чи створюється. Вона повинна відповідати усім вимогам: від культури народу творця мультиплікації до взаємодії з глядачем.

Музичні композиції чи пісні є невід’ємною частиною любого мультиплікаційного фільму,в тому числі й аніме. Через музику ми дізнаємося стиль розповіді, емоційний стан персонажів та світу довкола них. Вона розмальовує світ під кольори подій, які відбуваються довкола.

В аніме музика чи пісня завжди прискіпливо вибирається чи створюється. Вона повинна відповідати усім вимогам: від культури народу творця мультиплікації до взаємодії з глядачем. Ця прискіпливість є невід’ємною складовою японського менталітету. А який же результат? А результат перевищує будь-які очікування: заворожуючий вокал японською мовою, прекрасна гра на музичних інструментах,різноманітність жанрів в одному аніме, добре зроблені опенінги… До речі,про опенінги.

Що ж це таке опенінг? Це музичний вступ з специфічним відеорядом,який ознайомлює з аніме, його жанром і персонажами. Неначе нічого там особливого не має бути, проте японці навіть тут постаралися. Уся кольорова гама та графічні ефекти ідуть разом з музичним рядом. Усе гармонійне та йде до досконалості.

Персонажі

Надзвичайна глибина та прописаність, свої продумані мотиви та ідеї, зрозумілі характери та цікаві шляхи їх становлення – ось що можна сказати про персонажів у аніме.

Кожен з них завжди має або свою ідею,або свою боротьбу за певні цілі чи ідеали. Але найцікавіше є те, як вони живуть заради них. Один стає убивцею в ім’я справедливості і здійснює геноцид злочинців, інший в свою чергу старається стати лідером селища і бореться за свою мрію не покладаючи своїх чесних рук. Кожен персонаж є гвинтиком в апараті і його відсутність є неприпустимою, а їхніми життями ти переймаєшся до нестями.

Метафори та філософія

І прислуховуємося кожним ударом серця, яке відчуло небачену раніше красу та гармонію. Красу і гармонію країни сонця,що сходить.

Уся японська анімація побудована на певному символізмі та метафорах, філософії і своєму “східному” сприйнятті світу. Це світобачення знаходить своє місце у всіх проявах аніме. Персонажі, графіка,музика,опенінги – це все є плодами філософії Японії. Кожне з них є гвинтиком,який показує японське бачення світу. Кожне слово персонажа передає усю ідеологію та ідею східного світу. Ми, неначе, отримуємо частинку культури Японії в серце. І прислуховуємося кожним ударом серця, яке відчуло небачену раніше красу та гармонію. Красу і гармонію країни сонця,що сходить.


Що ж можна сказати в підсумку?

Їхня культура кардинально відрізняється від нашої європейської. І крізь призму нашої філософії аніме здається дещо чужим та не зрозумілим. Проте після перегляду кожен знайде свою частинку в ньому. Частинку своєї Японії.

Автор: Олег Андерсон

Фото з Інтернету