Важливе
Хто читає вашу переписку?

Хто читає вашу переписку?

Саме під такою назвою у Jam Factory Infopoint відбулася лекція про те , як убезпечити себе в Інтернеті. У сучасному світі варто розуміти, що права людини – це не лише про дискримінацію окремих груп людей, це стосується нас всіх. Зокрема, все гостріше постає проблема права людини на особисте життя та особистий простір. Тому технічний директор однієї з IT-компаній Богдан Варщук розповів про те, що таке безпека в Інтернеті, як захиститись від зламу електронної пошти та профайлу в соціальних мережах та що робити, аби рекламодавці не могли за вами слідкувати .

 

Є основні помилки, яких допускається більшість користувачів:

  • Багато хто з нас отримував різні повідомлення на електронну пошту, в соціальних мережах, в скайп і т.д. по типу: «Хей, я тут встановив класну програму, можеш зайти і подивитись!» з посиланням на цю програму. Більшість не задумуючись відкривають підозрілі лінки – і через кілька хвилин на їхньому комп’ютері вже купа вірусів.

  • Не лише використовують просто паролі, а й ставлять один пароль на всі ресурси;

  • Регулярне користуються публічним wifi;

Всі ці дії приводять до того, що вас стає дуже легко зламати і перехопити ваші дані. Як же вберегтись від цього?

  • Не варто відразу переходити на за посиланням, якщо воно вам здається підозрілим. Якщо це електронна пошта, то натисніть на кнопку біля листа «Показати оригінал» і зможете побачити додаткові відомості про повідомлення: від кого відправлено та яким способом.

  • Застосовуйте подвійну авторизацію. Кожен,хто користувався Privat24, знайомий з цим способом – введення паролю та підтвердження через дзвінок. Користуйтесь ресурсами, де можливо встановити таку авторизацію. Також ви можете підписати договір з вашим оператором про подвійну авторизацію. Тоді у разі втрати сім-карти, відновити її можна буде лише з вашим паспортом.

  • Користуйтесь VPN, підключаючись до публічних WiFiце завадить зловмисникам перехопити ваші дані.

  • Встановіть розширення для браузера, яке генерує паролі. Їх спеціально генерують таким чином, аби вони важко запам’ятовувались і зламувались (До прикладу, RememBear, LastPass і т.д.). Так, ви не зможете тримати їх в голові і доведеться кожного разу звертатись до розширення, але ж ваша безпека важливіша, чи не так?

  • Ну і мабуть, найбільш банальна, але водночас дієва порада – не пошкодуйте часу, дізнайтесь про надійні антивіруси і встановіть собі один з з них. А для блокування реклами – всім відомий AdBlock або інше розширення, яке автоматично клікає на рекламу чи блокує її.

Це все – технічні моменти. Якщо ж говорити про наше приватне життя в цілому, то зараз майже нереально залишатись анонімний. Проте побутує цілий ряд міфів серед користувачів про способи, які дають їм можливість бути анонімними.

До прикладу, багато хто вважає, що безкоштовні VPN гарантують анонімність. Проте це не так. Якщо ви за щось не платите, значить за це платить хтось інший. Саме цей хтось володіє вашими даними і може ними розпоряджатись. Платні VPN коштують не так і дорого, зате часткова анонімність вам гарантована.

«Мій профіль у Фейсбуці приватний, його бачать лише мої друзі», – так думає більшість. Проте, реєструючись будь-де через цю соціальну мережу та надаючи дозволи додаткам при їх встановленні, ви вже ризикуєте. Тому варто редагувати свої налаштування конфіденційності у Фейсбуці і переглядати, якими даними ви дозволяєте користуватись додаткам та вашому смартфоні.

До речі, про дозволи. Якщо ви надаєте додатку дозвіл до вашого місцерозташування – він вже можна стягувати дані про ваше пересування. І так з усім. Тому не зайве буде, встановлюючи черговий додаток, придивитись до того, які дані він просить і не натискати «Дозволити все», а поредагувати цей список.

Також міфи про вашу анонімність в мережі швидко розвіює ряд сервісів. До прикладу, «Google location» дозволяє просто ввести певну дату і побачити, де ви були в цей день, ваш повний маршрут і засіб пересування. Вражає? Сервіс Data Selfie аналізує вашу активність на Фейсбуці: що ви любите, чим цікавитесь, які у вас політичні чи релігійні погляди, хто ваші друзі і т.д. Такі сервіси не знають, що ви Катерина, вони знають, що ви – біла жінка 20 років, яка цікавиться журналістикою, живе у Львові, часто замовляє суші та зараз обирає собі новий телефон. Цими даними користуються рекламодавці, аби розподіляти аудиторію на категорії. Якщо ж ви не хочете, щоб ваші дані використовували для аналізу, то єдиний вихід – це викладати як можна менше інформації про себе в Інтернеті, ось і все.

Окрім того, існують правила, які вже неодноразово проговорювали, але користувачі вперто їх ігнорують.

Наприклад, якщо ви збираєтесь у відпустку і анонсуєте це публічно, може, тоді вже й ключі від квартири залишите при вході? Вам смішно, але ж для зловмисників це рівнозначно! Також ви ризикуєте, викладаючи фото з відпустки під час самої відпустки, відмічаючи місце розташування. Це зелене світло для грабіжників.

Отож, попри те, що у 21 столітті майже неможливо залишитись цілковито анонімним, існує ряд способів, які допоможуть вам вберегти свої дані. Більшість з них не є такими складними і не вимагають великих фінансових вкладень. Висновок простий: чим менше ви афішуєте, чим менше ви даєте про себе інформації (викладені фото, дозволи для додатків, увімкнені «дані розташування» і т.д.) – тим менше ви ризикуєте. Це все звучить просто… проте мало хто встоїть перед спокусою викласти чергове фото з поїздки, чи не так?

Автор: Ірина Продан

Фото з Інтернету