Важливе
«І повіє огонь новий з Холодного Яру»: як пройшов патріотичний фестиваль на Черкащині

«І повіє огонь новий з Холодного Яру»: як пройшов патріотичний фестиваль на Черкащині

6-8 липня на Черкащині вчетверте відбувся просвітницько-націоналістичний «Холодний Яр – фестиваль нескореної нації». Захід, який пройшов з назвою «Ідея кличе крізь покоління», зібрав патріотів та шанувальників вітчизняної музики з усієї України.

Фестиваль відбувся в лісі неподалік від села Грушківка Кам’янського району Черкаської області, в місцині, що зветься Холодний Яр – саме на цій території на початку 1920-х років вирувало велике антибільшовицьке повстання, в пам’ять про яке й організоване дійство. Потрапити туди можна було за допомогою автобусів, які зрідка курсували з Камянки та Чигирина або ж самотужки.

Організаторами фестивалю виступили націоналістичні організації – ГО «ВМР»Національний Альянс», ВГО «Сокіл» та ГО «Самооборона Майдану» в Черкаській області за підтримки Черкаської ОДА. Сам захід є традиційно безплатним і при тому благодійним – його метою було зібрати кошти для реабілітаційного центру учасників російсько-української війни. Окрім того, на території фестивалю заборонено приносити та розпивати алкоголь. Ведучими вкотре виступили Діана Гапочка та львівський поет Юрій Руф.

На відміну від більшості українських фестивалів, які є, перш за все, розважальними, «Фестиваль нескореної нації» спрямований на патріотично-інтелектуальний розвиток, тому, окрім музичної програми, представленої виконавцями переважно патріотичного або фольклорного спрямування, як Motanka, Ot Vinta, Чумацький Шлях, Тінь Сонця, Карна чи Кому Вниз, тут також були численні майстер-класи, виставки малюнків та фотографій, спортивні змагання, галявина «Живи в еко-стилі», і гутірки, на яких, зокрема, виступали такі люди, як письменник Василь Шкляр – автор роману «Залишенець» про холодноярську боротьбу, ведучий Юрій Руф, який презентував збірку дитячих віршів «Казковик», фронтмен гурту «Ot Vinta» Юрій Журавель, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, мовознавиця Ірина Фаріон та засновник полку «Азов» Андрій Білецький. Вночі відбувався показ документальних кінострічок, одна з яких присвячена тридцятиріччю гурту «Кому Вниз». Окрім того, 8 та 9 липня всі охочі мали можливість взяти участь в екскурсії пам’ятними місцями Холодного Яру.

За три дні фестиваль відвідало близько 7 тис. людей з України та закордону і вдалося зібрати 61 600 грн, які передали Сергію Кузміних одному із засновників реабілітаційного центру для придбання тренажера для лікування опорно-рухового апарату учасникам війни.

Автор: Михайло Сокульський