Важливе
“Амстердам-Київ і трохи святого Миколая”  — перша “доросла книга” Галини Рис

“Амстердам-Київ і трохи святого Миколая” — перша “доросла книга” Галини Рис

Галина Рис відома насамперед як автор дитячих книжок, але «Амстердам-Київ. І трохи святого Миколая» стала першим твором, написаним для дорослої аудиторії.

Назва книги одразу інтригує: що може бути спільним між такими далекими містами і до чого тут Миколай? Проте, у цій зовсім невеликій книжці, Галині вдалось поєднати такі різні сюжетні лінії у цілісну і дуже теплу картину.

Трохи сюжету. Двоє абсолютно незнайомих людей повертаються додому із Амстердаму. Він – художник і власник магазину з художніми товарами. Вона – історик, письменниця, мама. Як часто трапляється на летовищах, валізи людей губляться й потрапляють в чужі руки. Так сталось і з головними героями. Марко живе у Львові, а Олена – у Тернополі. Після виявлення помилки обидвоє думають що робити і як повернути свою валізу. До чого ж тут Миколай, запитаєте Ви. Елементарно, у Марковій валізі подарунки для сестри й мами, а в Олени – безцінний рукопис книги про мирське життя святого. Обом лишається тільки вірити в диво.

Книга має кілька сюжетних ліній:

  • Марко. Неймовірно любить сестру і маму, захоплюється Ван Гогом і досить давно малював. В літаку помітив симпатичну жінку в зеленій сукні й вирішив, що саме її портрет стане першим після тривалої перерви. Після прильоту до Львові у «своїй» валізі знайшов книгу про життя Святого Миколая й вирішив почитати (може буде якась підказка де знайти автора).
  • Олена. Перебуває у стані постійного хвилювання за маленького сина й не бачить життя без письма, тому, власне й пише книгу про Миколая. У валізі знаходить лише подарунки з Амстердаму й засмучується, коли не бачить свого рукопису. Чоловік Остап радить почати писати книгу знову, але вже не у зошиті (як любить Олена), а на надійному носії – лептопі. Дуже дивується, коли бачить свій портрет на сторінці у невідомого чоловіка.
  • Миколай. Добрий, любить море, небо і Бога, усім допомагає чим може й вміє пробачати. Ви дізнаєтесь ким був Миколай задовго до того, як став казковим добродієм і святим.

У книзі авторка звертає увагу на дуже багато деталей як із буденності Марка і Олени, так і з життя Миколая. Лінія сюжету про наших сучасників допомагає краще зрозуміти святого. Сюжет про Миколая надихає і мимохіть змушує змінюватись на краще.

«Амстердам-Київ. І трохи святого Миколая» навіює спогади про дитинство й очікування дива, налаштовує на атмосферу у передчутті свята й залишає теплий слід на душі. Через це краще читати цю книгу саме в період зимових свят, тоді вона буде актуальною й дивовижною як ніколи.

Попри те, що книга досить проста у сприйнятті, автор підіймає актуальні проблеми сучасного (і не дуже) світу:

  • насильство у родині (на прикладі сестри Марка та їх мами);
  • питання релігії (адже за часів життя Миколая були справжні війни);
  • митець у родині (Олена хороша письменниця, проте не найкраща дружина);
  • віра у власні сили, талант і покликання (навіть якщо є хоч один поціновувач вашої творчості, треба працювати і розвиватись далі);
  • допомога нужденним і милосердя (Марко змінився й переосмислив власне життя й ставлення до інших саме після прочитання рукопису про святого Миколая);
  • зв’язок між минулим і сьогоденням (аналогії між життям часів першого тисячоліття й сучасністю, еволюція поглядів на певні проблеми).

Родзинкою книги є «Лист читачеві» від автора. Галина спілкується із читачем, який обрав її твір й лишає чисті аркуші в кінці книги задля Вашого простору й думок. Вона радить малювати, писати вірші чи оповідання, описати враження від книги чи навіть написати лист Миколаєві.

«Амстредам-Київ. І трохи святого Миколая» книга для дорослих, які досі вірять у дива. Для тих, хто не може (чи то пак не хоче) помічати добро й красу світу; для тих, хто хоче навчитися вірити в себе й бачити світ позитивніше. Поринайте у прекрасну святкову атмосферу разом із Миколаєм!

Автор: Яна Русіна

Фото з Інтернету