Важливе
Найдавніший театр України запрошує на новий сезон

Найдавніший театр України запрошує на новий сезон

        Для поціновувачів мистецтва Львівський театр імені Марії Заньковецької готує кілька прем’єр.  (фото із вистави за твором Лесі Українки).  У яких поєднається  невимушений сміх із  непідробним драматизмом життєвих ситуацій.

Вже наприкінці жовтня Франкові герої оживатимуть в сучасному сценічному дійстві. Ювілею Каменяра заньківчани присвятили нову редакцію «Украденого щастя». І це не випадково – стверджує художній керівник театру й водночас режисер-постановник «Украденого щастя» Федір Стригун:  «Це геніальна п’єса Франка. На  світовому рівні її зараховують до найкращих драматичних творів. І сьогодні, в умовах війни, в умовах нестабільної економічної ситуації постаті «Украденого щастя», їхні проблеми і переживання прочитуються по-новому. Саме тому вирішили зробити нову редакцію, доступнішу для молоді».

22

Одна з редакцій “Украденого щастя”

Водночас  театрали готують аж дві комедії. Серед ноних «За двома зайцями» режисера Ореста Огородника. Митець зізнається, що працювати над комедією – це важка робота. Оскільки викликати сміх у глядача складніше, аніж сльози: «Комедія має бути легка. Адже знахідки, які викликають  у глядача сміх з часом можуть «приїстися», і потім ця комедія вже не буде смішною. Водночас я не шукаю якихось кардинально нових шляхів, це буде традиційна постановка. Це я вдруге ставлю виставу не за своїм сценарієм»

22

      Другою комедією стане  легковажна «Труфальдіно із Бергамо» за п’єсою італійця Мірро Гаврана. Над втіленням якої працює молодий режисер  Богдан Ревкевич: «Ця комедія вона про любов, і про те, що світом керує любов. А ще вона з гумором. Навіть сам до кінця не знаю, якою вона буде в кінцевому результаті».

   Втім і для серйозного жанру місце в театрі залишили. Зокрема на камерній сцені глядач мандруватиме химерними лабіринтами письменницької долі Марко Вовчок у виставі Романа Горака «Котру любили». Розповідає завідувач літературної частини театру Мирослава Оверчук: «Робота актора на камерній сцені вона потребує глобальної самовіддачі. Це дуже індивідуальна робота, навіть не всі знані актори здатні на таке».

Старовинний театр наразі переживає скрутне фінансове становище, а будівля давно потребує компетентного ремонту. Тому, невідомо коли саме з’являться на сцені анонсовані вистави.