Важливе
Енциклопедія концтабірного життя  у новій книзі Мирослава Мариновича “ Всесвіт за колючим дротом»

Енциклопедія концтабірного життя у новій книзі Мирослава Мариновича “ Всесвіт за колючим дротом»

       Переживши концтабір, погляди людини змінюються кардинально. Вже немає тієї  юнацької безтурботності, а спогади повертають у тяжке минуле упродовж всього життя. Відомому українському дисиденту, релігійному мислителю Мирославу Мариновичу  було лишень 27, коли оголосили вирок. 

Видавництво Католицького Університету допомогло пану Мирославу видати цю надзвичайно цінну біографічну книгу. Яка, до речі, писалась не так легко, оскільки навіть думками повертатися у тоталітарне минуле боляче. Цікаво, що спогади не були  б написані без допомоги, дружини автора, Люби. “Вона виносила це дитя, яке з’являлося”, – з усмішкою на устах говорить Мирослав Маринович.

“Всесвіт за колючим дротом” вражає своєю щирістю, бажанням говорити правду і нести відповідальність за неї. Книга написана у формі сповіді. Вражає наскільки відверто Мирослав Маринович розповів про всі проблеми у концтаборі.  Мало таких людей, які здатні “вилити” все наболіле за скільки років. Він написав так, як відчував і пережив. Автор розповідав повсякденні історії життя в таборі, ділився своїми спогадами з аудиторією, що змушувало слухачів не проґавити жодного слова, сказаного цією людиною у житті якої вмістилася ціла епоха.

Маринович2

Життя у концтаборі загартувало Мирослава Мариновича для будь-яких випробувань у майбутньому. Ще на початку свого перебування за “колючим дротом”, він поставив собі мету “не озлобитися”, якої дотримувався до кінця. Маринович звинувачує саму систему, а не виконавців.

Щодо тексту, то пан Мирослав використовує технічні терміни, але саме такий стиль допомагає зрозуміти автора. Він так пише. По-іншому Маринович не вміє. На його думку, так правильно. Хоча всі експерти одноголосно підтвердили, що книга написана доступно, неможливо відвести очей.

“Коли я взяв ту книжку у руки, одразу годинник перестав іти”,– зазначив ректор УКУ о. Богдан Прах. “Унікальна мова, мова неймовірно багата не лише змістом, а й багата ґрунтовними мовознавчими “діамантами”, – додає дослідник історії Руху опору Юрій Зайцев.

Ця книга призначена для майбутнього покоління, а саме для тих, хто не знав “систему” та “режим” такими, якими вони були. Вона для душі і розуму, тому кожен може почерпнути щось для себе.

            Автор: Ярина Балабаник

           Фото з Інтернету