Важливе
Олена Четвертак: “Найголовніше – це подолати страх”

Олена Четвертак: “Найголовніше – це подолати страх”

З Оленою Четвертак ми познайомились влітку 2013 року в Криму. Тоді я дізналася, що вона художниця, але не знала про її творчість нічого. І от, коли настав час прощатися, вона підписала мені листівку. І не просту – на ній була зображена репродукція однієї з її робіт. І…і я закохалася в її творчість. Повернувшись додому, засіла за Інтернет-пошук і за якийсь час насолоджувалася спогляданням прекрасних робіт. Згодом мені вдалося побувати на Андріївському узвозі, коли учні Олени брали участь у виставці-продажу своїх робіт, котрі намалювали в її студії. Чесно кажучи, я була вражена. Дивлячись на роботи учнів, розумієш рівень їх наставника. Ось слова цих людей про свого вчителя:

“Я дуже рада, що зустріла Олену! Завдяки їй навчилась живопису. Я дуже хвилювалась, коли переступила поріг студії, але тонке сприйняття оточуючого світу, інтуїція і талант Олени допомогли мені і всім учням пізнати і розкрити  себе!” Ірина

“Олена вміє розкрити художника в кожній людині. Я не раз спостерігала, як приходять люди, котрі ніколи не малювали, і у них виходять найрізноманітніші за жанрами картини, котрі пишуться і пальцями, і пензлями, і мастихіном. І всі картини індивідуальні, вони відображають світ не очима Олени, а очима художника. Вона найкращий вчитель!” Світлана

Тому я не втрималася і взяла в Олени інтерв’ю =).

11287106_1632327650316194_1972104644_n

Як давно займаєшся малюванням? Де цього навчилася?

Малюю з дитинства. Добре пам’ятаю, як прийшла вперше в художню студію, років мені було 6 чи менше. Ні на секунду не сумнівалася, що мені необхідно малювати. Там я навчилася головного – бачити. Мій перший вчитель малювання – Долгушина Олена – володіє унікальним даром викладання і вмінням показати красу учням. Я їй дуже вдячна. Ми дружимо, її донька – мій найкращий друг уже 15 років. Потім я вчилася в Академії Мистецтв, в Кримській філії, а пізніше у Києві, там мені зустрілися також прекрасні люди, котрі допомогли стати ближчою до живопису, але по-справжньому малювати мене навчили мої учні в студії, де я викладала 2 роки. Спасибі велике всім цим людям!

Яка твоя техніка? Як прийшла до неї? Що тебе приваблює в цій техніці, які її особливості?

У мене немає якоїсь особливої техніки. Зараз пишу полотно, олія. До цього довгий час працювала аквареллю. Все залежить від стану, котрий потрібно передати в картині.

Які сюжети тебе надихають?

Дуже люблю дерева і будинки.

11326992_1632327640316195_686294591_n

Ти комусь присвячуєш свої картини чи це творчий порив?

Звісно ж творчий порив, тільки поривом його не назвеш. Картина виникає із враження, обростає формами і кольорами, а потім залишається лише намалювати те, що бачиш своїм внутрішнім поглядом.

Звідки черпаєш натхнення?

Натхнення черпаю з природи, музики і книг. І зі спілкування з прекрасними людьми також.

Звідки береш ідеї для сюжетів?

Я їх не беру. Вони самі 🙂

11421560_1632327633649529_524363872_n

Які основні “відкриття” були в тебе у малюванні і у творчості загалом?

Зрозуміла, що найголовніше – це подолати страх. Потім потрібно слухати себе і малювати те, що надихає тим способом, котрий є найбільш виразним у цей момент. Зазвичай це інтуїтивно відчувається. Кольори і форми можуть багато!

Чи є в тебе улюблена картина серед своїх робіт?

Є, називається “Будинок Ніка Дрейка”.

 

11281893_1632327666982859_1243271099_n

Чи пробувала ти себе в інших видах творчості крім малювання?

Я граю на фортепіано. Нечасто, правда, але протягом минулого року грала багато і мені дуже подобалось. Але в музиці я не можу творити. Потрібно було, напевно, на сольфеджіо ходити J. Крім того, вільно володію англійською мовою.

Чи даєш уроки малювання? Кому – дітям, дорослим?

У мене була художня студія на протязі двох років. Там я проводила заняття для дітей і дорослих. Це було супер! Тепер не даю уроків, хоча дуже сумую за цим процесом.

11127540_1632327646982861_1357363736_n

Яка найпоширеніша “проблема” зустрічається у твоїх учнів? Як з нею боротися?

Страх. У всіх одна і та ж проблема. У дітей іноді не буває, тому вони малюють класно і виразно. Люди бояться починати роботу над картиною, тому що це – ціле життя! Їх чекають зльоти і падіння, розчарування, удачі, невдачі, врешті-решт, перемога, звісно, але скільки всього до цього переживеш!

Що можеш порадити людям, котрі тільки починають малювати? На що звертати увагу?

Звертати увагу на свої почуття, перш за все і малювати те, що надихає. Не потрібно вчитися механічно копіювати натуру, намагайтесь намалювати свої відчуття. Якщо потрібно документально зобразити форми і кольори – робіть це, якщо ж ні – використовуйте ті засоби, котрі максимально виразять ваші почуття і відчуття.

Олено,  дякуємо  за розмову.  Бажаємо тобі  натхнення і багато прекрасних картин!

Розмовляла: Ольга Нестор

Фото:  з Facebook-сторінки художниці