Важливе
Музика для буремних часів

Музика для буремних часів

Чарівні мелодії Баха переплітаються у думках разом із тривожними подіями сьогодення. Літнє тепло і колорит минулого – все це становить своєрідне поєднання, яке надає мистецтву бароко продовження і у постмодерній сучасності. 

9 червня відбувся завершальний концерт  циклу «Дні музики Баха» від Collegium Musicum.

Музичний фестиваль розпочався ще у травні.  Як зазначив автор ідеї проекту Іван Остапович, “Бах — це універсальний композитор майже для кожного музиканта, з його творами зустрічаються всі музиканти, він супроводжує творче життя від перших років музикування. А ще Бахова музика увібрала в себе все найкраще, весь досвід попередніх епох.”

Тому у нелегкі для нашої держави часи, така музика є доречною.

Йоган Себастьян Бах закладає у свою музику образи-символи, змушує слухача задуматися, закликає до розвитку уяви.

Один із організаторів «Днів музики Баха» Тарас Демко зазначає: «Фестиваль показав, що у нашому суспільстві класична музика викликає велике зацікавлення, а сама організація, що має абсолютно некомерційний характер викликає у багатьох подив і навіть захоплення творчою мотивацію учасників спільноти. Цікаво, що на концерти Collegium Musicum щоразу приходить поряд із постійними слухачам велика кількість нових, в тому числі люди, що вперше чують класичну музику у живому виконанні. Однією із цілей спільноти є піднесення загального культурного рівня суспільства.»

Колись філософ Гегель сказав «Людина виховується для свободи». Можливо і так, але чи може бути вільною людина, яка не долучається до високих зразків мистецтва? Навряд, адже саме змістовна музика, читання, малярство може надати особистості той рівень розвитку, який допоможе зрозуміти поняття «свобода» і стати вільною морально, обрати свої політичні орієнтири та життєві пріоритети

Тому напевно не випадково Collegium Musicum дають змогу не лише насолодитися бароковою музикою, але також  допомагають зрозуміти цю музику, роз’яснюють хитросплетіння  схованих у ній символів.  Відтак, на деяких концертах зачитується музичний коментар, котрий передує творам, це сприяє кращому розумінню музики. Коментар пишеться спеціально для певного    концерту київськими і львівськими музикознавцями Богданом Дем’яненком і Юрієм Булкою.

Поціновувачі Баха могли не лише поринути у красу барокової музики, але також мали нагоду послухати англійську поезію у перекладі Тараса Демка у поєднанні із давньою музикою на двох концертах. Окрім цього відвідувачі фестивалю отримали змогу послухати дивовижний спів вокаліста контратенора зі Швейцарії.

ТАРАС І КОЛЕГІУМ

About Оксана Бабенко

Головний редактор ARTarea