Важливе
Картини з серця на полотно

Картини з серця на полотно

Помираючи, людина завжди забирає із собою якусь таємницю про себе. Розгадати її вже неможливо, але залишається те, де захований цей секрет.

Це, звісно, плід праці людини. Тим паче,якщо справа йде про малярство.

Володимир Гуменний – український художник-графік, добре відомий  закордоном.  Із складною долею( у якого ж митця вона буда простою?) та без жодних масок і пафосу, він здобув визнання ще за життя.

10420141

За плечима майже півсотня  різноманітних нагород, до того ж, він перший європеєць, щоотримав престижну нагороду Гран-прі в Сеулі у Кореї.

Його картини зберігаються повсюди –   у музеях Іспанії, Італії, Кореї, Литви, Польщі, Росії, США, Тайвані, в рідній Україні та в приватних колекціях.

Що дає людині слава? Солодку втіху чи набридливу втому? Напевне, кожному своє.

10420142

Душа Володимира Гуменного залишилася для нас білою плямою. «Він мовчав про деякі моменти у своїй біографії. І, можливо, оця таємниця спонукає колись написати про нього книгу», – каже письменник Володимир Єшкілєв.

Раптова смерть митця восени минулого року ошелешила близьких, друзів та шанувальників.  Але смерть для художника не страшна – частинку себе він залишив у своїх картинах. Там – його внутрішній Всесвіт, його крик, радість, розпач або й розвага.

Товариші  Гуменного вирішили організувати виставку, у якій представлено понад пів сотні робіт митця. Поглянути на них можна у місті Івано-Франківську, у виставковому залі Національної спілки художників України. Показ картин триватиме до 29 вересня 2014 року. Вхід вільний.
10420144

Що ж особливого ви побачите на прямокутних полотнах? Яким прийомом  Володимир Гуменний  зміг здивувати цілий світ?

Насамперед, Гуменний – втілення універсальності в малярстві. Він займався автолітографією, ескізами, живописом, графікою…  Уплести підтекст у картини – справа не проста. Але цей український митець із нею справлявся блискуче. Чого тільки варті його роботи із багато голів*ям баб… В дитинстві я їх боялася. Очі у цієї людини-істоти були грізними і порожніми. Тепер розумію – в оцій порожнечі криється багатство образу. Можливо, це відблиск нашого давнього предка трипільця, дух якого ще досі тут.

У картинах митця чітко простежується настрій обличчя. Один недбалий штрих угору чи вниз – і з*являється самовдоволена усмішка, або розгубленість, або щирість.

10420145

Тільки справжній митець здатен оживити свої творіння, поселити у них свої думки та переживання. Володимир Гуменний майстерно змальовував із серця на полотно. Тому світ йому повірив.

«За той час, який  прожив Володимир Лук’янович, він встиг зробити більше, ніж більшість з нас встигне – зможе -побачить, він бував в таких різних країнах, знайомився з такими неординарними людьми, потрапляв у такі дивовижні ситуації, про які ми навіть не можемо нафантазувати! І при цьому завжди залишався собою, з усіма плюсами і мінусами», – із трепетом згадує учениця Володимира Гуменного, Марія Мелінишин.

Творча особистість  завжди суперечлива, заплутана. Неординарність прикрашає митця, витягає його із болота сірої маси.

10420146

Володимир Гуменний – приклад  яскравого творчого характеру. В його полотна можна вдивлятися довго та по декілька разів. Та завжди побачиш там щось нове. Можливо містичне. Можливо людське. Можливо СЕБЕ.

Автор: Катерина Воронова