Важливе
Дмитро Горошко: “Я люблю “мелодійну” фотографію”

Дмитро Горошко: “Я люблю “мелодійну” фотографію”

Мистецтво фотографії у ХХІ столітті заполонило думки більшості людей. Світлини стали невід”ємною частиною соц.мереж  і повсякденного життя. Про фотографію ми поспілкувалися із фотомитцем Дмитром Горошком.

17.04.2014.1– Чи давно займаєтеся фотографією?

усвідомлене. Років з 15 я почав усвідомлювати це мистецтво, намагався розібратись у ньому.Вперше фотоапарат потрапив мені до рук років в 11, але тоді це все сприймалось швидше як гра, аніж як щось

Фотографія у технічному сенсі останнім часом дуже змінилася. На вашу думку, яким чином 

фотомистецтво буде розвиватися у майбутньому?

Спершу давайте розділимо поняття фототехніки і безпосередньо фотографії. Це, все-таки різні речі.

Перше, гадаю, буде розвиватись шляхом, яким воно розвивається впродовж останніх 15 років (з моменту появи перших цифрових камер, доступних загалу) – інженерна ідея і далі буде цілком підпорядковуватися волі маркетологів, а відповідно сповільнювати введення нових технологій. Це зумовлено насамперед тим, що маркетологи орієнтуються не на фотографів, а на “любителів”

Щодо фотографії… Вона є практично незмінною впродовж ось вже півтора сторіччя. Змінюється не вона – змінюються фотографи.  І на жаль зараз відбувається овульгарення і знецінення  фотографії, як з естетичної так і з моральної точки зору. Та крихта фотографів, що створюють справді красиві речі нікуди не зникнуть, і зображення на їхніх світлинах матимуть все ту ж зрозумілу, просту і, водночас, вишукану мову образів, яку вони мали впродовж всіх цих років. Одне лиш «але» – віднайти їх серед купи сміття, що з кожним роком (ба навіть днем!) продовжує невмолимо збільшуватись, ставатиме все важче і важче…

16,04,201411

Чи надаєте перевагу певному жанру художньої фотографії?

Хм… Художньої фотографії? А Ви можете пояснити значення цього терміну, а саме – чим вона відрізняється від «звичайної» фотографії? Бо я ні.

Не люблю щось ділити на жанри… Це стосується і музики. Фотографія, що має той самий «вирішальний момент», про який говорив Картьє-Брессон, не потребує зайвих ярликів і пояснень. Це просто співзвуччя форм, ліній і образів, створюваних ними. Саме таку «мелодійну» фотографію я люблю.

16.04.2014.15

– Скажіть, яким на вашу думку повинен бути справжній фотограф? Що таке фотографування – покликання душі, чи просто майстерність?

Це особливий стан внутрішнього світу людини, коли будь-яка картина, що постає перед очима, знаходить відгук у душі. Майстерність, в даному випадку, полягає в тому, наскільки точно ви зможете передати ось цю свою «точку зору» (у вигляді внутрішніх образів) в рамці кадру. А виразність світлини і її красу складає якраз естетична «свідомість» вашої власної душі.

Всі фактори, що виходять за межі даного сприйняття, не мають нічого спільного із фотографією.

16.04.2014.14

Звідки черпаєте натхнення? Чи вдається Вам “зловити момент” (це здається головне покликання фотографа)

Натхнення фотографа складає те, в якому оточенні він перебуває і що бачить в даний момент. Він не художник і не скульптор, що може проводити в майстерні цілі дні, закрившись від всіх в своєму внутрішньому світі.

Хочете фотографувати – ідіть туди, де ви можете зустріти те, що вам подобається. Це і буде вашим натхненням.

16,04,122

Скажіть, на вашу думку, яка фотографія є виразнішою чорно-біла, чи кольорова? Чи може таке бути, що чорно-біле фото незабаром відійде у небуття?

Це некоректне питання в квадраті. Те, наскільки виразне фото, залежить перш за все від самого фотографа і його бачення, а не від використаної кольорової гамми. Комусь зручніше працювати в одному «просторі», комусь в іншому, це не більше ніж особисті вподобання і вибір доречніших «інструментів» для створення. Чорно-біла фотографія була і залишається «основоположником жанру», як вона може відійти у небуття?..

Спілкувалася Оксана Бабенко

Роботи надані Дмитром Горошком