Важливе
Примарна таємниця Інтелекту

Примарна таємниця Інтелекту

Кожного дня ми живемо і робимо якісь механічні функції: читаємо, переглядаємо відеосюжети, працюємо за комп”ютером. Все це завдяки інтелекту. Ми зовсім не зважаємо на те, що маємо у своїй голові потужну машину, яка дозволяє сприймати навколишній світ. А що станеться, коли нас позбавити хоча б частини цього інтелекту, або змусити мозок працювати „неправильно”, нестандартно? На це питання доволі легко відповісти – ми будемо відторгнуті суспільством, суспільством мислячих людей і зрештою в очах інших будемо жалюгідними деградантами позбавленими права на нормальне життя.

Так сталося із Чарлі Гордорном – головним героєм книги Кіза Деніела „Квіти для Елджерона”. У дитинстві головний герой пережив хворобу і відтоді став людиною з розумовими вадами. Він зовсім позбавлений уяви, йому дуже важко дається вміння читати і писати – цьому хлопець навчається лише у дорослому віці. Чоловік працює у пекарні, прибиральником на більше він не здатен.

007

Фото із театральної вистави „Квіти для Елджерона”: wingwave.ru

Але прибиральник мріє коли-небудь стати розумним, так як усвідомлює убогість свого інтелекту. І раптом такий шанс у нього з”являється!  Доктор Штраус і Доктор Немюр відкрили, що з допомогою складної нейро-операції можна зробити людину розумнішою.  Наука вже має змогу поліпшити навіть мізерний інтелект.  Але до цього досліди проводилися лише на мишах. Спершу миша на ім”я Елджерон, яка вже пережила операцію є більш розумною, аніж Чарлі, який відчуває у Елджероні суперника. Та після операції, поступово Чарлі починає розумнішати і в одному із інтелектуальних тестів перемагає мишу, певний рубіж перейдений.

Після цього головний герой починає розумнішати з кожною годиною і поволі досягає розумового рівня звичайних людей, а потім і переганяє їх! Що чекає його на цьому шляху? Щастя чи можливо „горе від розуму” трагедія несприймання суспільством надто розумної людини?

6eiYo7w-FkM

Фото із театральної вистави „Квіти для Елджерона”: wingwave.ru

Кіз Деніел створив не просто філігранний психологічний твір, коли читач ніби переселяється у подобу головного героя. Твір змінює спосіб мислення, він буквально руйнує рамки чи стереотипи, які притаманні у ставленні до людей з розумовими вадами. Роман написаний настільки правдиво, з такою душевною експресією, що ненароком починає здаватися ніби автор і є головним героєм. Ця книга дуже важка психологічно, бо на сьогодні вона вже не є фантастикою. Це цілком можлива історія, яка  є тим паче моторошною, бо вражає своєю реалістичністю. Адже це правда життя – однаково важко бути і дурним і надто розумним. Потрібна золота середина, а отже суспільство складається з суцільних посередностей, тобто лише таких людей воно здатне прийняти?

023

Фото із театральної вистави „Квіти для Елджерона”: wingwave.ru

Незважаючи на складність проблеми, яку прагне розкрити автор, упродовж всього читання твір складає світле враження, він відкриває найкращі сторони людської душі і показує, що навіть у пітьмі відчаю, самотності є місце коханню і самопожертві.

Автор: Оксана Бабенко