Важливе
Арт-букінг – що воно таке? І для чого?

Арт-букінг – що воно таке? І для чого?

Часто, запитуючи своїх знайомих, чи є у них арт-бук, чую: “А що воно таке?”. Тому звернемося до Вікіпедії як вірного друга студента і не тільки.

Отже, як написано на сторінці одного з найпопулярніших інтернет-ресурсів сучасності, арт-бук (графічний альбом, від англ. artbook) – це колекція зображень та ілюстрацій, зібрана у вигляді альбому під однією обкладинкою.

Для чого ж він потрібен молодій креативній людині, яка шукає шляхів самовираження? Багато хто з нас веде щоденник. Не так важливо, у якій формі – пишучи у блокноті, блозі, вордівському файлі… А тепер уяви, що ти не просто записуєш якісь події чи свої думки, а й ілюструєш їх, перетворючи свій нотатник у ексклюзивний? Для того, щоб краще розуміти, про що я – глянь на ілюстрації. Це роботи відомої німецької ілюстраторки російського походження Наталі Ратковські ( її блог – http://conjure.livejournal.com/).

Я не раз у своєму щоденнику вклеювала різноманітні вирізки, квіточки, маленькі милі штучки, чеки чи логотипи кафешок, де я була з друзями і провели ми там чимало приємних і теплих хвилин…

А про артбукінг серйозніше задумалася, коли дізналася, що це й ще один із видів арт-терапії. От уяви собі. Завтра контрольна чи важливий іспит. Нерви практично на межі. Матеріал уже вивчено, повторено або ти ще в процесі, а душа прагне  чогось приємнішого, ніж простий земний екзамен… І от ти береш свій улюблений нотатник, дістаєш із папки милі картинки, або ж чеки, пишеш самому собі шикарний текст, як же старанно ти готуєшся до іспиту, бажаєш собі всього доброго і, скажімо, маркерами це все щастя прикрашаєш))). Здаєш іспит –  і, вау, згадуєш як проходила підготовка).

Чи, скажімо, у подорожах. Звісно,в тебе не буде стільки часу, щоб повністю все замалювати-описати, але якийсь маленький ескізик, начерк ти зробити можеш, чек чи логотип вклеїти – запросто. А приїхавши додому, поринеш знову в атмосферу поїздки, приводячи до ладу свої дорожні записи).

Якщо ти вже гориш ідеєю піти завтра в крамницю і придбати собі все необхідне спершу визначся, що ж ти у арт-буці робитимеш. Тобто – писатимеш там, малюватимеш маркерами чи фарбами, або ж простими олівцями, клеїтимеш колажі… А опісля – що саме для того потрібно.

3774116443_ce69a09578_z

Приміром, блокноти ж бувають із різним папером. Його розрізняють за щільністю. Скажімо, звичайний офісний папір для принтера маркується як 80г/м2, картонна коробка – до 500 г/м2. Для блокнота, в якому творитимеш, обирай щільність 150-160 г/м2,можна трішки вищий показник. Тоді будеш впевненим, що малюнки чи клей не відіб’ються на зворотній стороні лиска і листок не піде “хвильками”.

Якщо плануєш зробити такий собі “бортовий журнал” мандрівника, тоді він має бути компактним, оптимальний розмір у цьому разі 13*21 см. Менший буде надто незручним, більший – важче транспортувати. Хоча форматів безліч. Тверда обкладинка – це зрозуміло, мабуть, оскільки в іншому разі твоя робота може зійти нанівець – зімнеш або ж залиєш творіння. Випадково. І взагалі – не має значення, в якому блокноті ти це робитимеш. Найголовніше, щоб він тобі подобався і був якісним. Щоб тобі хотілося його тримати в руках і творити в ньому.

4672367777_33a5cdfb7b_b

А далі вже обираєш матеріали. Маркери,фарби чи олівці – це вже не так принципово. Зайди в будь-який магазин художніх матеріалів у тому ж таки Львові – і ахнеш. Там багато чого цікавого))). Думаю, твоя інтуїція, друзі або ж консультанти допоможуть тобі обрати найкращий варіант і отримати задоволення від покупок. У разі потреби адресами поділюся))).

4647993599_5aacbb0bd3_z

Але досвід підказує мені не так важливо, які матеріали ти використаєш. Про що саме там писатимеш. Скільки витратиш на це. Головне – твоє бажання. Без нього не буде нічого і саме з бажання починається все. Успіху тобі! Just do it)!!!

Автор: Оля Нестор